İç Hastalıkları Uzm. Dr. Ozan Kocakaya anlattı: Corona virüsü salgını nedeniyle evdeki hijyeni sağlamanın yollarını ve uyulması gereken kuralları sıraladı.
Corona virüsü solunum damlacıklarıyla bulaşsa da yüzeylerde saatlerce canlı kalabildiği ve önce enfekte yüzeylere sonra da ağız; göz; burun mukozasına dokunarak hastalığa yakalanmak mümkün olduğu için el; yüz hijyeni kadar yüzey temizliği de çok önemli. İşte Uzman Dr. Ozan Kocakaya nın bu yöndeki tavsiyeleri…
GİYSİLERİ HAVALANDIRIN
– Dışarıdan geldikten sonra montların veya en üst kat giysilerin üzerlerinde virüs varmış gibi düşünülüp; bunların saçılıp dağılmasını engellemek için yavaşça çıkarılmalı ve açık havada havalandırılmalı.
– Damlacıklar içindeki virüsler saç/saçlı deride de canlı kalabileceğinden duş almak iyi bir tercihtir.
– Hasta olmayan bir bireyin eve geldikten sonra gün içinde temas ettiği objeleri (anahtarlar; kimlik kartları; cüzdan; cep telefonu vs) olağan temizlik maddeleri emdirilmiş nemli bir bezle silmesi yeterlidir.
– Ellerin; bilekler dahil; hatta dirseklere kadar yıkanması; damlacıklarla temas edebilecek yüz-boyun-ense bölgesinin su ve sabun ile yıkanması önerilir.
– Singapur da yapılan bir çalışma; çevre temizliğinin önemini açıkça ortaya koymaktadır.
Hafif bir öksürüğü olan bir Covid-19 hastasının evinin her yüzeyinde (kapı kulpları; elektrik düğmeleri; yatak; yatak başlıkları; kapı içleri; pencereler; lavabo ve klozet dahil) virüs RNA sı tespit edilmiştir
Rutin temizlik maddeleri ile yapılan yüzey temizliğinin bunlardan tamamen kurtulmak için yeterli olduğu da aynı çalışmada gösterilmiştir.
SÜPÜRGEDEN KAÇININ
– Ev temizliği için hazırlanan dezenfektan solüsyonu her 1 litre suya 1 çorba kaşığı çamaşır suyu içermelidir. Hasta veya karantina tedbirleri uygulayan bireyin odasının yüzey temizliği günlük olarak yapılmalıdır.
Bu temizlik sırasında virüsün dağılmasını önlemek için elektrik süpürgesi kullanımından kaçınılmalıdır.
– İzlemi ev şartlarında sürdürülen bir Covid-19 hastasının veya karantina tedbirleri uygulayan bireylerin bulunduğu bir odanın gün içinde 4 kez ve her defasında 30 dakikadan az olmayacak şekilde havalandırılması gerekir.