Anne babaların çocukları için kaygılanmaları muhakkak ki normaldir. Her anne baba çocuğu iyi olsun ister ve onu koruma isteğinden kaynaklı bir endişe yaşar. Fakat problem anne babaların kaygılanmaktan ziyade kaygılı bireylere dönüşmesiyle başlar.
Kaygılı bir anne baba çocuğun bebekliğinden yetişkinliğine kadar daima abartılı bir şekilde bunun gibi şeyler düşünür: Doydu mu; üşüdü mü; aman düşmesin; aman kavga etmesin; bensiz gidemez; yalnız yapamaz;ya hasta olursa; okula alışabilecek mi; kesin başına bir şey geldi; arkadaşlarıyla arası nasıl; ya sınavı kazanamazsa; mezun olur mu; ne zaman evlenecek vs. vs.
Böyle bir anne baba aşırı koruyucu bir tutum sergiler ve daima her şeyi kontrol etme çabası gösterir. Sürekli engellenen ve müdahale edilerek büyüyen çocuğun;
-Bireyselleşebilmesi; bağımsızlaşıp sağlıklı ilişkiler kurabilmesi;
-Özgüven gelişimi;
-Gerçek yeteneklerini; gereksinimlerini fark edebilmesi;
-Kendini koruyabilecek becerilerle donanması güçleşecektir.
Ayrıca; kaygılı anne babaların çocukları da sıklıkla kaygılı olur; dünyayı kötü bir yer gibi algılar; baş edemediği şeylerden kaçınır; hata yapmamak için çoğunlukla hiçbir şeye girişmez. Okula başlamakta zorluk çekebilir; ayrılma anksiyetesi yaşayabilir.
Anne babaların şunlara dikkat etmesi önemlidir: