Yaşlılarda; özellikle kadınlarda düşmeye bağlı olarak sık görülmektedir. Radius distal ucunun iki önemli fonksiyonu vardır: Hem karpal kemiklerin primer destek bölgesidir; hem de önkolla eklemin bir parçasını oluşturmaktadır.
Radius distal uç kırıkları şu şekilde sınıflanabilir: Non-artikler deplase olmayan; non-artiküler deplase; intraartiküler deplase olmayan; intra-artiküler deplase; stabil-redükte edilebilir; instabil-redükte edilebilir ve instabil-redükte edilemez.
Kırığın tipine ve özelliğine göre operatif veya konservatif yaklaşımla tedavi edilir.
Operatif tedavi endikasyonu olan durumlar;
- instabil kırıklar;
- 20 dereceden fazla distal dorsal angulasyon gösteren redükte edilemeyen kırıklar;
- 2 mm den fazla deplasman gösteren intra-artiküler kırıklar
- lateral deplase kırıklardır.
Distal radius kırığı sonrası rehabilitasyonun hedefi; el ve el bileğinin fonksiyonel kullanımını sağlamaktır. Bu kırıklar; el fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle kırık tedavisi sırasında elde ödem gelişmemesi için gereken önlemler alınmalı; gelişmişse
olabildiğince erken ödemin azaltılması ve elde kontraktür gelişiminin önlenmesi için gerekli terapötik yaklaşımlar uygulanmalıdır.
Distal radius kırıkları sonrası rehabilitasyon programı üç evrede incelenebilir: Erken dönem; ara dönem ve geç dönem.
- Erken dönem ilk altı haftalık dönemdir. Uygulanan tedaviye göre değişmekle birlikte; el bileği genellikle 3-6 hafta atelle immobilize edilir. Bu dönemde amaç; el bileğindeki ödem ve tutukluğu önlemek; elin olabildiğince hafif aktivitelerde fonksiyonel kullanımını sağlamaktır. Bu amaçla el eleve edilir; aktif parmak egzersizleri yapılır; gerekirse ele kompressif bandaj ve eldiven uygulanır. Uygulanan kırık tedavisi yönteminin izin verdiği ölçüde el bilek hareketlerine başlanır. Örneğin; önkol supinasyonuna izin verilen stabil kırıklarda; erken önkol rotasyonlarına başlanır. Çünkü radius distal uç kırıklarından sonra en zor kazanılan hareket supinasyondur. Yine bazı eksternal fiksasyon ve plak fiksasyonlarında el bileği fleksiyon / ekstansiyon; radial / ulnar deviasyonuna erken dönemde (genellikle 2. haftada) başlanabilir. Bu dönemde ayrıca dirsek ve omuza aktif EHA egzersizleri de yaptırılmalıdır.
- Ara dönem; 6-8. haftaları içerir. Bu dönemde grafilerde kırık iyileşmesinin iyi olduğu saptandıktan sonra eksternal fiksatör ve atel çıkarılır. Mobiliteyi sağlamak için aktif asistif önkol ve el bileği egzersizleri yapılır.
- 8-12. haftaları içeren geç dönemde; yine kırık iyileşmesi kontrol edilerek aşamalı güçlendirme egzersizleri uygulanır
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.