Baş ağrısı çekmeyen insan sayısı çok fazla miktardadır ve toplumun %98 lik bir kısmını oluşturmaktadır. Herkes hayatının belirli bir döneminde baş ağrısı çekermektedir. Yalnız baş ağrısına neden olan kötü bir vaka olması (beyinde tümör; felç) çok nadir görülmektedir. Migren ise aslında korkulması gerekilen tehlikeli bir hastalık değildir. Genelde ataklar halinde meydana gelen; başın bir kısmında meydana gelen; zonklayıcı bir baş ağrısı şeklindedir. Ataklar 4 saat ile 72 saat sürebilmektedir. Bu ataklar sırasında baş ağrısına eşlik eden mide bulantısı; kusma; ışıklı gürültülü ortamdan rahatsız olma gibi şikayetler de eşlik etmektedir.
Migren günümüzde sinirsel (nörolojik) bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Beyinde bulunan bazı kimyasal maddelerin (serotonin gibi) azalması ya da etki göstermemesi sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Kişi ışıklı ve gürültülü ortamdan uzak bir odada rahat etmektedir. Günlük yaşamı ciddi manada etkileyen bir durumdur.
Migrenin kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla üç fazladır. Bunun en önemli sebebi kadındaki hormonal değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Hastalarda genellikle atak 40 yaşından önce başlamaktadır. 50 yaş üstündeki bireylerde migren başlama ihtimali düşüktür. Kadınlarda ve orta yaşlarda ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir.
Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte beyin kan damarları ve beynin sinir iletimindeki kimyasal madde değişiklikleri sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Kadınlardaki hormon değişikliği migren ağrısına yol açabmektedir. Genetik (aileden gelen; kalıtsal) faktörler konusunda çalışmalar olmakla birlikte; annesi ya da babası migren hastası olan birinin migren hastası olma ihtimali daha yüksektir.
Toplumda en sık görülen iki farklı migren tipi vardır:
Aura; baş ağrısı başlamadan önce beliren; sıklıkla görme alanında sorunlar olan; bazı sinirsel belirtilerdir.Migren şafağı da denir. Diğer migren tipleri seyrek olarak görülür. Bunlar:
Hasta migren sırasında bir müddet kendini ortamdan soyutlamak; dinlenmek ihtiyacı hisseder. Bazı belirtiler hastayı baş ağrısından daha çok rahatsız edebilir. Migreni beş evreye ayırabiliriz:
UYARICI BELİRTİLER
Huzursuzluk; üzüntü gibi belirtiler migren atağının geleceğini gösterebilir.