Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Gözyaşının Osmolaritesi

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:23    Güncellendi: 18.02.2025 20:23

Osmolarite yoğunluk anlamındadır. Yoğunluk normal düzeyde olmalıdır; fazla da az da olmamalıdır.
Musin miktarının azalması ile flamentoz ipliksi yapılar oluşur. Yoğunluğun artması gözyaşının azalması kornea epitelinin hasarına ve enfeksiyona yatkınlığına neden olur.
Gözyaşının osmilaritesi 303-305 mosm/L civarındadır. 316 dan sonrası yoğunluk fazlalığı olarak değerlendirilir.
Yoğunluk normal düzeyde olmalıdır.
Gözyaşının su (aköz) miktarının azalması osmolariteyi artırır. Yani gözyaşı yoğunlaşır; tortulanır; yapışkan hale gelir; görme bozulur; toksik maddeler ve artıklar gözden dışarı atılmaz.

köz neden azalır?

*Göz kırpmanın azalması aköz ’ü azaltır. Buna neden uzun süre bilgisayar ve cep telefonuna bakmak; uzun süre okumaktır. Dakikada 28-30 civarı olan göz kırpma 7-8 e düşer. Unutmayın göz kırpma yapıldıkça gözyaşı salınımı olur.

*Sıcak ortamlar; klima; yaz ayları aköz kaybına neden olur.

*Kontakt lens en ciddi göz kuruluğu nedenidir; gözyaşı yoğunluğunu artırır.  Kontakt lenste su oranı arttıkça gözün suyunu sünger gibi çeker. Su oranı düşük lens kullanılmalıdır. 

*Onlarca sistemik hastalık aköz üretimini azaltır.

Romatizmal hastalıklar (romatoit artrit ve diğerleri)  sjogren sendromu diyabet tiroid hastalığı; sistemik lupus ve polimiyozit gibi hastalıklar aköz üretimini azaltır.

*Vücuttan sıvı kaybına neden olan beslenme düzeni aköz’ ü azaltır. Kafein; alkol; aşırı çay; sigara; kola ve gazlı içecekler; cips gibi…

*Aköz kaybı: Aköz ‘ü gözde belirli süre tutmak gerekir. Meibomian bezinin ağzı yağ tortusu ile tıkalı ise yağ aköz’ le buluşmaz; akıp gider veya hemen buharlaşıp uçar gider.

     Farkında mısınız; hep aköz azalmasına bağlı yoğunluk artmasını anlatıyoruz. Yoğunluk azalması; yani gözyaşının bol olması gözyaşı kesesinin tıkanıklığında söz konusudur; gözyaşı ancak kanaldan değil kapaklardan dışarı akarak gözü terk eder.

      Gözyaşı gözü terk etmezse enfeksiyon gelişir. Duran suyun kirlenmesi gibi düşünebilirsiniz ve göze yine zararlıdır.


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.