Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Kuru Gözde Gözyaşı Kalitesini Artırmak

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:23    Güncellendi: 18.02.2025 20:23

Göz damlasının etkisi 5-6 dakikadır; sonra aynı şikâyetler yeniden başlar. Göz kuruluğunda gözyaşının kalitesi çok önemlidir. Kaliteli gözyaşı gözde durur; korneayı sıvar; gözü besler.

Gözyaşının az olduğu düşüncesinden uzaklaşın. Hastanın şikâyetlerini dinleyince göz doktoru “Göz kuruluğunuz var.” Hasta “Benim gözüm çok sulanır “ der. Doğrudur; sulanıyor; ama yarar sağlamıyor; gözden akıp gidiyor. Doğrudur; gözyaşı az olunca beyin gözyaşı bezinin aşırı çalışması için emir veriyor. Test yapılıyor; gözyaşı ırmak gibi…

Gözyaşı miktarı kadar kalitesi de gözde kalma süresi de yoğunluğu da; gözü beslemesi de; içindeki oksijeni de önemlidir. Gözyaşı akıp gitmemeli; gözü terk etmemelidir.

     Gözyaşının kalitesini neler sağlar?

     Denge: Muköz; aköz (su) ve (lipit) yağ. Bunlar arasındaki denge bozulursa göz kuruluğu ortaya çıkar

     Aköz: Aköz (su) kısmının miktarı önemli. Aköz (su) miktarını azaltan nedenler incelenmelidir. Gözyaşı üretimini azaltan hastalıklar; ilaçlar; vitaminler; omega3... Göz önünde bulundurulmalıdır.

     Musin: Yüzeyi nemlendiren müsin önemli. Musin üretimini azaltan; yapısını bozan durumlar gözden geçirilmelidir. Musin yetersiz olursa göz ön merceği kornea epiteli zedelenir; batmalar başlar

     Lipit: Gözyaşını gözde kalmasını; göze bulaşmasını sağlayan yağ önemlidir. MGD gözyaşında yağ kısmının üretimini sağlayan Meibomius bezinin fonksiyon bozukluğudur. 

     Bu üçünün denge ile çalışması; dengenin korunması önemlidir. Aköz azalırsa müsin ve yağ birleşir çapak oluşur.

     Osmolarite: (Yoğunluk) Gözyaşının osmolaritesi yani yoğunlu da önemlidir.

    Kırılma zamanı: Kırılma zamanı; göz açıp kapattığınız zaman göze damlatılan flouresein’ in parçalanma zamanı da önemlidir. Bu sürenin kısalması göz kuruluğu demektir.

     Beslenme ve sosyal yaşam: Gözyaşının içindeki vitaminler; omega3; elektrolitler ve beslenme; su alımı; böbrekten su atılımı gözyaşı kalitesini etkiler. Alkol; sigara ve kahvenin fazlası gözyaşı kalitesini bozar.

     Toksik maddelerin; artıkların ortadan uzaklaştırılması gözyaşında saflığı ve kaliteyi artırır.

    Göz kuruluğu yapan hastalılar; sistemik ilaç alımı da gözyaşı kalitesini etkiler.

     Kaliteyi nasıl artıracağız? 

     Bu iş tedavi işidir; göz doktorunuz yapacaktır. Bunu kuru göz damlası damlatarak olacağını düşünmeyin. Bir dizi inceleme ve uygulama gerektirir.



Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.