Faset sendromu olarakta bilinen bel kireçlenmesi sorunu toplumumuzda sık görülmektedir.Bel kireçlenmesi tedavisi sürecinden önce; bel kireçlenmesi nedir sorusunu cevaplayalım. Belimizde 5 adet omur kemiği vardır. Bu kemikler; faset eklem adını verdiğimiz eklemler aracılığıyla birbirine bağlanır. Omurun arkasında yer alan faset eklemler; omurganın esnek hareket etmesini sağlar.
En büyük nedeni ilerleyen yaş olan faset sendromu; bedenen çalışan; ağır yük taşıyan genç insanlarda da görülebilmektedir. Yaşla ve aşırı yüklenmeyle bu eklemlerde dejenerasyon (yıpranma) başlamakta; bel ağrısına sebep olmakta ve uygun tedavi almayanlarda hastalık ilerleyerek seyretmektedir. Sabah tutukluğu; arkaya yaslanmakla artan ağrı şeklinde kendini gösterir. Bel kireçlenmesi hastalarının ağrıdan dolayı hareketleri kısıtlanmakta; hareketsizlik ise bu dejenerasyon sürecini daha da hızlandırmakta; yani hasta bir kısır döngüye girmiş olmaktadır.
Merkezimizde;bel kireçlenmesinin tedavisinebu bilimsel perspektif ışığında yaklaşılmaktadır. Öncelikli olarak hastanın ağrısını dindirmek; tedavinin ilk basamağıdır. Bunu gerçekleştirmek için kullanılan en etkili bilimsel yöntem; faset eklem denervasyonudur.Bel kireçlenmesi tedavisinde ikinci basamak ise;en az ilk basamak kadar önemli olan; tedavi sonrası verilecek hasta eğitimidir. Hastaya uygun bir egzersiz programı verilmeli; sağlıklı bir omurga için yapılması ve kaçınılması gereken davranışlar öğretilmelidir.
Bel kireçlenmesi tedavisinde halen dünyada uygulanmakta olan en etkili yöntemdir. Medial dal; faset eklemlerinden kaynaklanan ağrıyı ileten; ağrıyı hissetmemizi sağlayan sinirdir. Faset eklem enjeksiyonu (faseteklem blokajı) olumlu sonuç vermiş hastalarda uygulanan faset eklem denervasyonu; bilgisayar kontrollü bir cihaz aracılığıyla medial dallara kontrollü bir ısı uygulayarak; sinir iletiminin kesilmesi esasına dayanan bir tedavi yöntemidir.İşlem görüntüleme yöntemleri altında yapılır. Ağrıyı taşıyan sinir iletiminin kesilmesiyle hasta tedaviden sonra faset eklemlerden kaynaklanan ağrıyı artık hissetmez.
İşlem; öncesinde ciddi bir hazırlık gerektirmez. İşlem lokal anesteziyle olur ve işlem süresi 20-25 dakikadır. Hastalar işlem sonrası yaklaşık 30 dakikalık bir gözlemden sonra evlerine gönderilmekte ve iki gün dinlenmeleri önerilmektedir. Yan etkileri çok seyrektir. Kanama; sinir hasarı gibi ciddi sorunlara neredeyse hiç rastlanmamaktadır.