Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Boyun Düzleşmesi Tedavisi

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:16    Güncellendi: 18.02.2025 20:16

Boyun düzleşmesi tedavisinden önce; boyun düzleşmesi nedir sorusunu cevaplayalım. Boynumuzun normal anatomik yapısı C şeklindedir. Bu kavisin bozulup I şekline gelmesine boyun düzleşmesi denir. Genellikle miyofasyal ağrı sendromu ile birlikte görülür. Miyofasyal ağrı sendromu; bir veya birden daha fazla kas grubunu etkileyen ve tetik nokta (trigger point) olarak adlandırılan hassas noktalarla karakterize bir hastalıktır. Vücuttaki tüm kaslarda görülebilir. Ancak sıklıkla boyun-omuz-sırt kavşağında ağrıya neden olur. Boyun kaslarındaki bu gerginlik C şeklindeki boyun kavisini bozar ve bu durum boyun düzleşmesine sebep olur ve ağrı; eklemlerde kısıtlılık; uyuşma; karıncalanma gibi şikayetlere yol açar. Hastalar genellikle günlük aktiviteler sırasında yorgunluk ve güçsüzlükten yakınırlar. Yataktan yorgun kalktıklarını ifade ederler. Tabloya uykusuzluk ve depresyon eşlik edebilir.

Duruş bozukluğu; ruhsal gerginlik; stres; sürekli masa başı çalışma ve bilgisayar kullanımının yol açtığı boyun düzleşmesi; yaşam ve iş kalitesini ciddi derecede bozar.

Boyun düzleşmesi tedavisi; çok yönlü (multidisipliner) bir tıbbi yaklaşım gerektirir. Çünkü bu hastalıklar; kronikleşme eğilimindedir ve günlük yaşam ve iş kalitesini ciddi derecede düşürür. Konservatif yöntemlerle; girişimsel ağrı tedavileri birlikte yürütülmeli; ihtiyacı olan hastalara mutlaka psikiyatrik destek verilmelidir.

KONSERVATİF TEDAVİLER : Tedavinin ana prensibi hasta eğitimidir. Hastalara;sağlıklı bir kas/iskelet yapısı ve duruş bozukluğunun giderilmesi için yapılması ve kaçınılması gereken davranışlar öğretilmeli; her hasta için özel bir egzersiz programı hazırlanmalıdır.

PSİKİYATRİK DESTEK : Ruhsal gerginlik ve stresi olan hastalarda; ilaç (ve/veya) psikoterapi ihtiyacı oldukça sık görülmektedir. Boyun düzleşmesi tedavisinde bu destek; tedavinin önemli bir parçasıdır.

TRAPEZİUS ENJEKSİYONU : Trapezius kası boyun bölgesinin arka-yan tarafında; iki taraflı olarak yukarıdan aşağıya uzanan kastır. Trapezius enjeksiyonu; kas içine bir ilaç kombinasyonu verilmesi işlemidir. Amaç trapezius kasının gevşemesini sağlamaktır. Trapezius kasının gevşemesi bozulan; boyun aksını düzelterek boyun düzleşmesini azaltır.


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.