Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Boyun Ağrısı

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:16    Güncellendi: 18.02.2025 20:16

Boyun ağrısı boynumuzu zorlama; travma; kötü duruş gibi nedenler ile ortaya çıkabilir. Günlük yaşamdaki çoğu kez önemsemediğimiz mikro travmalar bu ağrının nedenlerinden birisidir. Boyun ağrısı hafif – şiddetli ve ani başlayan akut veya uzun süredir var olan ağrı – kronik olarak sınıflandırılabilir. Ani gelişen boyun ağrısı; boyuna gelen darbe; yetersiz omurga yapısı; kas spazmı boyun omurgası düzleşmesi; omurga yapısal bozukluklarında görülür. Ani gelişen boyun ağrısının kaynağı çoğunlukla kas; ligaman; eklem veya disk hasarlarıdır. Bu tip boyun ağrılarının büyük kısmı kısa sürede iyileşir. Genel olarak dinlenmeyle günler haftalar içerisinde geçer. Eğer ağrı kronikleşirse ileri araştırmalar yapmak gerekir. 3 aydan uzun süren boyun ağrıları kronik boyun ağrısı nedenleri sinir basısı; artrit; boyun kasları ile ilgili fibromyalji gibi patolojileri düşünmek gerekir.

Boyun ağrısı nedenleri nelerdir?

  • Yaralanma veya travma: Günlük yaşamda mikrotravmalar – ör. Araç içi ani frenler ile başın hafif öne doğru gidip gelmesi gibi; kamçı – whiplash boyun yaralanmaları özellikle araç içi kazalarda; sert fren yapmalarda görülür. Spor kazalarıda boyun zedelenmelerinde önemli bir etkendir. Özellikle kemik yapılardan çok; yumuşak doku –kas; bağ dokusu zedelenmeleri boyun ağrılarının önemli bir nedenidir.

  • Osteoartrit: Omurgaların arasındaki diskin kuruması ve küçülmesi sonucu omurga kenarlarında yeni kemik oluşumlar oluşur. Bu oluşumlar omurilik kanalını ve sinir kökü kanalını daraltarak sinir basıları sonucu nörolojik kötüleşmelere yol açabilir.

  • Disk yırtıkları ve fıtıkları boyun ağrısının bir başka nedenidir. Hastaların muayenesi ve nörolojik kötüleşme olup olmadığı izlenmelidir. 

  • Boyun omurga omurilik kanal darlıkları doğumsal ve/veya yaşın ilerlemesine koşul olarak görülür. 

  • Faset artropatisi: Omurgalar arası eklemlerin enflamasyonu; romatoid artrit veya eklem kapsülünün dejenerasyonuda boyun ağrısının önemli bir nedenidir.

  • Osteoporoz: Kemik erimesi sonucu boyun omurları zayıflar ve kırılmaya eğilimli duruma gelir. Bu durumda önemli bir boyun ağrısı nedenidir.

Boyun ağrısı belirti ve bulguları nelerdir?

Boyun hareketlerinde sınırlılık; başa; enseye; yüze; omuzlara ve kollara yayılan ağrı; ensede sertlik hissi; yanıcı; batıcı ağrı hissi vardır. Boyun kaslarında spazm – kasılma söz konusudur. Araç içerisinde arkadan çarpışma sonrası başın öne; arkaya tekrar öne gitmesi sonrası (kamçı – whiplash ) yaralanma sonrası görülen ve boyun kaslarında hasar oluşturan durumlarda boyun ağrısı kronikleşebilir. Kas spazmı sonrası boyun hareketleri sınırlanabilir. Boyun ağrısı sırasında en önemli izlenmesi gereken konu sinir-omurilik basısı var mıdır. Kol ağrısı; kol ve/veya ellerinde; parmaklarında ağrı; uyuşma güçsüzlük hissi varsa hekime başvurulması gerekmektedir. Eğer yürüme güçlüğü; bacaklarında güçsüzlük; mesane kontrolünde zorluk; idrar yapma sorunları varsa kişi acil olarak başvurmalıdır. Ayrıca boyun ağrısı; ensesinde sertlik hissi; ateş; bulantı; kusma durumunda da acil olarak hekime başvurmalıdır. Boyun ağrısı bir noktada olabileceği gibi; yaygın da olabilir. Boyun ağrısına bağlı baş ağrısıda görülebilir.  Bazı boyun fıtıklarında (ör. C56 boyun fıtığı) ağrı kürek kemiği yanında görülebilir. 

Hangi Boyun Ağrılarında Zaman Kaybetmeden Hekime Başvurmak Gerekli ? 

  • Öncesinde kaza veya boyun ameliyatı geçirmişseniz;

  • Kilo kaybı; gece terlemesi; ateş vb. sistemik hastalık bulgularının ağrınıza eşlik ettiği durumlarda;

  • Basit ağrı kesicilere rağmen geçmeyen şiddetli ağrı durumlarında;

  • Ağrınızdan dolayı geceleri uykudan uyanıyor iseniz;

  • Yürümede zorlanma; ayaklar-bacaklarda / kollar ve ellerde kuvvetsizlik; idrar yapmada güçlük-idrar kaçırma-bağırsak fonksiyonlarında problemler vb. omurilik bası bulgularının olduğu durumlarda

  • Boyun omurlarınıza dokunmakla şiddetli ağrı hissediyorsanız

Boyun ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Hastanın yakınmalarının ve bu yakınmalarının öyküsü-seyrinin ayrıntılı öğrenilmesi çok önemlidir. Hastanın fizik ve nörolojik muayenesi yapılır. Oluşan kanıya göre direkt grafi; manyetik rezonans inceleme veya bilgisayarlı tomografi tanı araçları kullanılır. Öncelikli olarak boyun ağrısının tedavisi konservatif yöntemlerdir. Yani ameliyat dışı çözümlerdir. Boynu dinlendirmek; gerekirse korse kullanmak; erken dönemde öncelikle soğuk uygulaması; daha sonradan kas spazmına yönelik sıcak uygulaması yapılır. Soğuk uygulama günde birkaç kez 15-20 dk. Süre ile uygulanır. Boyun ağrısı için yatak istirahati gün içi çok kısa süreler ile yapılır. Uzun süreli dinlenme tam tersi etki gösterebilir. Ayrıca ağrı kesiciler; kas gevşetici ilaçlarda kullanılır.  Genellikle 2-3 günlük tedavi yeterlidir. İlaçların seçimi ve uygulaması hekim hastayı gördükten sonra yapılır. Fizik tedavi boyun ağrısında iyileşmeyi hızlandırır.  Uzun süren ve geçmeyen boyun ağrılarında ve  ameliyat düşünülmeyen olgularda ağrı tedavisi - algolojik tedavi uygulanabilir.

Boyun Ağrısının Eşlik Ettiği Hangi Omurga Hastalıklarında Cerrahi Tedavi Gerekebilir ?

Omurilik ve omurilikten çıkan sinirlere bir bası söz konusu olduğu durumlarda veya omurganın yapısı veya taşımasında sinirler açısından bir risk oluştuğu durumlarda ameliyat söz konusu olabilir.

  • Boyun fıtığı (Servikal Disk Hernisi)

  • Boyunda dejenerasyon – kireçlenmenin eşlik ettiği disk hastalıkları (Dejeneratif Disk Hastalığı)

  • Boyunda omurilik kanal daralması ve buna bağlı omurilik basısı (Servikal spondiloz / spondilotik myelopati)

  • Boyun omurlarından; omuriliğinden; sinirlerinden – sinir zarlarından kaynaklanan tümöral oluşumlar

  • Kazaya bağlı boyun omur kırıkları / omurilik-sinir kökü zedelenmesi

  • Boyun omur – disk – sinir dokusu enfeksiyonları

  • Boyun omurga deformiteleri (kamburluk)

  • Romatolojik hastalıklarının boyun omurlarını etkilediği durumlar

Boyun ağrısı tedavisi sonrası iyileşme ve sonrası!

Hastaların büyük çoğunluğu erken dönemde uygulanan tedavi ile 1-2 hafta içerisinde iyileşirler.  Bu kişilerin işlerine dönmesi beklenir.  Bu kişilerin boyunları açısından ileriki dönemde uygun oturma; yatma; duruş biçimleri; uygun yük taşıma; çalışma sırasında boyunları açısından dikkatli olmaları; boyun beden eğitimi; sağlıklı beden yapısı dikkat edecekleri konulardır. Sigara içilmemesi de uymaları gereken bir konudur. Özellikle baş öne eğik telefon kullananlarda; bilgisayar ekranının baş seviyesinden aşağıda olduğu durumlarda görülecek ağrı noktaları resimde gösterilmiştir.

Boyun sağlığı: Öz bilgi

Sağlıklı Boyun İçin:

Beden eğitimi

Boyun kaslarının güçlendirilmesi

Duruş yapısını düzeltilmesi

Sağlıklı kilo

Sağlıklı beslenme ve beden yapısı


Ağrılı Boyun için: Öz bilgi

Soğuk – Buz uygulaması

Hareketli olmak

İlaç tedavisi

Beden eğitimi

Masaj

Algoloji tedavisi



 


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.