Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Ramazan Ayında Baş Ve Boyun Ağrılarına Dikkat

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:16    Güncellendi: 18.02.2025 20:16

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gamze Yılmaz Yanartaş; klima çalıştırırken direkt karşısında oturmamamız; göz; ağız; burun ve göğüs bölgemize doğru klimayı çalıştırmamamızın gerektiğini söyledi.

Ramazan ayında öncelikle baş ve boyun ağrıları olmak üzere birtakım kas; iskelet sistemi ağrılarının oluşmaması için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi veren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gamze Yılmaz Yanartaş; ramazanın yaz aylarına denk gelmesi ve uzun süre aç ve susuz kalınması nedeniyle birtakım ağrıların görüldüğünü belirterek; “Hayatımızı daha kaliteli hale getirebilmek; Ramazan ayında bunları en aza indirgeyebilmek için çok basit tedbirlerle; rahat bir Ramazan ayı geçirmemiz mümkündür. Baş ve boyun ağrıları Ramazan ayında çok sık karşılaştığımız durumlardır. Özellikle gerilim tipi baş ağrıları; hipoglisemiden kaynaklanan birtakım ağrılar; tansiyondaki oynamadan kaynaklanan hipotansif baş ağrıları ile baş; boyun; kas ve iskelet sistemi ağrılarını özelikle tetikleneceğini düşünüyoruz” dedi.

  • KLİMANIN DİREKT KARŞISINDA DURMAYIN

Sıcak bir yaz ayı geçirmemiz ve oruç süresinin uzun olması nedeniyle klimaların aktif çalışmasının; birtakım kas tutulmalarını artırdığını ifade eden Dr. Yanartaş; “Bunlara dikkat etmek için doğru beslenmemiz; klimayı çalıştırırken direkt karşısında oturmamamız; göz; ağız; burun ve göğüs bölgemize doğru klimayı çalıştırmamamız ve direkt altına oturmamamız gerekir. Tüm bunlara dikkat edersek daha rahat bir Ramazan geçirebiliriz” ifadelerini kullandı.

  • AĞIR GIDALAR YERİNE MEYVE VE SEBZE TÜKETİN

Uzun süreli açlıktan dolayı hipoglisemi ve tansiyonda oluşan değişikliklerin; baş ve boyun ağrılarına neden olduğunu vurgulayan Dr. Yanartaş; “Bu durumun oluşmaması için özellikle beslenmemize dikkat etmemiz gerekir. Ramazanda iftarı açar açmaz hemen karnımızı tıka basa doldurmamamız ve hamur işi gıdalardan uzak durarak meyve; sebze ve su tüketimine dikkat etmemiz gerekir. Ramazanda su alımı eksikliğinden dolayı böbrekler az çalıştığı için birtakım metabolikler vücutta birikir ve bu da birtakım kas; iskelet sistemi ağrılarına yol açar. Bundan dolayı oruç tutmadığımız zamanlarda mümkünse; bol su içerek susuzluğu takviye etmemiz; meyve suyu içmemiz; hazır gıdalardan ve pide gibi ağır yiyeceklerden uzak durmamız gerekir” şeklinde konuştu.

  • İFTARDAN SONRA 40 DAKİKALIK YÜRÜYÜŞ YAPIN

Midemizi biranda doldurmak yerine iki ana öğün veya iki ara öğün şeklinde bunun dengelenmesi gerektiğini kaydeden Dr. Yanartaş; “Özellikle orucu açtıktan bir saat kadar sonra kırk dakikalık yürüyüşler yapmamız çok uygun olacaktır. Ramazanda birdenbire ağır egzersiz; ağır spor yapmamamız gerekir. Bu da kalp ve damar sağlığımız için oldukça önemlidir. Kas iskelet sorunlarına girecek olursak; çok sıcak bir ay geçireceğimizden dolayı klimalara dikkat etmemiz daha rahat bir ramazan geçirmemizi sağlayacaktır” diye konuştu.



Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.