Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:16    Güncellendi: 18.02.2025 20:16

GONORE: GONOKOKAL ÜRETRİT (BEL SOĞUKLUĞU)
Gonokokal üretritin etkeni; gram-negatif bir diplokok olan Neisseria gonorrhoeae’dir. İnkubasyon periyodunun (kuluçka süresi) genellikle 3-10 gün arasında değişmesine karşın; semptomların (belirtilerin) gelişmesi için gereken süre 12 saat gibi kısa veya 3 ay gibi uzun olabilir.

Gonokokal üretritlerin en sık görülme nedeni cinsel ilişkidir. Bir erkek için; enfekte partner ile tek bir ilişki sonucu bulaşma riski yaklaşık %17-20; buna karşın enfekte erkekten dişiye bulaşma olasılığı %80’dir. Taşıyıcı veya hasta partner ile cinsel ilişki sayısı arttıkça risk de artar. Vajinal ilişki olmaksızın salgılarla bulaşan vakalar da bildirilmiştir.

SEMPTOM VE BULGULAR

  • İdrar yaparken yanma
  • Üretral akıntı (Akıntı genelde iltihaplı; sarı-kahverengi görünümde ve çok boldur)

TANI
Cinsel Yolla Bulaşan HatalıklarHasta idrarını yaptıktan 1-4 saat sonra; özel kültür çubuğu üretraya 2-4 cm. kadar sokulup çevrilir. Homoseksüel hastalardan rektal örnek de alınır.

Örneklerden gram boyama ve kültür ortamına ekim yapılır. Gerekirse 2 ayrı örnek toplanır. Gram boyamada gram-negatif diplokoklar görülür. %95 oranında doğru tanı konulabilir.

KOMPLİKASYONLAR

  • Periüretritis; periüretral apse
  • Üretral darlık
  • Prostatit; prostat apsesi; epididimit; proktit; ve artrit görülebilir.

KORUNMA
Gonore; düzenli olarak kondom (prezervatif) ve ilişkisi sonrası antibiyotik kullanımı; vajen içi antiseptik veya antibiyotik uygulaması ile önlenebilir. Ceftriaxone; Spectinomycin Ciprofloxacin ;Norfloxacin ; Cefuroxime aksetil; Ceftizoksime ve Amoxicillin tedavide kullanılabilir. Tedavi sonrasında hastaların takibi önemlidir. Tedavinin 3.-7. gününde hala üretrit sürüyorsa direnç gelişimi; postgonokoksik üretrit veya reenfeksiyon düşünülmelidir.

NONGONOKOKAL ÜRETRİT (NGU)
Üretrit varlığı halinde kültür veya gram boyama ile N. gonorrhoeae gösterilemediğinde; nongonokokal üretrit tanısı konulur. En önemli ve tehlikeli ajan Chlamydia trachomatis’tir. NGU li erkeklerin %25-60 ında ve gonoreli erkeklerin %4-35 inde üretrada gösterilebilir. Klamidyal enfeksiyonların %50 sinde herhangi bir bulgu yoktur ancak taşıyıcıdırlar. Hastaların %20-50 sinde Ureaplasma urealyticum NGU etkenidir. En sık; 20-24 yaşlarında görülür. Akut üretritlerin %50-75 i nongonokokaldır. İnkubasyon periyodu 7-35 gündür.

Belirtiler:

  • Üretral akıntı; (akıntı genellikle az miktarda; ince ve mukoid özelliktedir)
  • Dizüri (idrar yaparken yanma ) ve üretral (idraryolunda) kaşıntı ve batma hissi’dir.
  • NGU tanısı için; üretrit varlığında gram boyama ve kültür ile N. gonorrhoeae ekarte edilmelidir. Gram boyama en ideal; hasta idrarını yaptıktan 4 saat sonra alınan örnekte uygulanır.

TEDAVİ
Tetracycline ; doxycycline veya erythromycin kullanılabilir. NGUten korunma; gonoredeki gibi prezervatif ve vaginal spermisit kullanımı ile sınırlıdır. Hastanın seksüel partnerlerinin birlikte tedavisi çok önemlidir.


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.