Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Aşırı Kilo; İdrar Yollarında Taş Hastalıklarına Neden Olabiliyor

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:16    Güncellendi: 18.02.2025 20:16

Böbrek taşı; bazen hiçbir belirtiye neden olmadan idrarla atılır. Ancak taşın boyutu büyükse; böbrekten sonra üretere geçtiğinde tıkanmaya sebep olabilir. Üreter; böbrek ile mesaneyi birbirine bağlayan ince boru şeklinde bir organdır. Böbrek taşı; bu küçük boru içerisinde sıkışırsa idrar akışını engeller ve idrar böbrekte toplanmaya başlar.

Bu durum sırtta bel hizasında; yanlarda veya kaburga altında ani başlangıçlı keskin bir ağrıya neden olur. Ağrı; karın ve kasığa yayılabilir. İdrar yaparken ağrı ya da yanma hissi görülebilir. Bunların dışında idrar yollarında taş durumunda görülen diğer semptomlar; pembe/kırmızı idrar; idrarda kötü koku ya da bulanıklık; sürekli idrara sıkışma hissi; bulantı ve kusma; ateş şeklinde sayılabilir. İdrar yollarında taş oluşumuna risk hazırlayan durumların bir araya gelmesi taş oluşumuna sebep olabilir. İdrar içerisinde kristal oluşturabilecek  kalsiyum; ürik asit; okzalat gibi maddelerin fazla olması; idrarda kristal oluşumunu engelleyen maddelerin  ise az olması idrar yollarında taş oluşmasıyla sonuçlanabilir." 

Oluşan taşın türünü tespit etmenin; ileride taş oluşumu tekrarının önlenmesi açısından önem taşıdığını belirten Kurt; şu şekilde devam etti: 

"Kalsiyum taşları; en sık görülen taş türüdür; genellikle kalsiyum okzalat kristalleri şeklinde görülür. Cips;  fıstık; çikolata; ıspanak gibi okzalat açısından zengin yiyecekleri tüketmek; kalsiyum taşı oluşma riskini arttırır. Ürik asit taşları; erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür. Gut hastalığı olanlarda; kemoterapi tedavisi  alanlarda da bu hastalık görülebilir. Protein içeriği zengin diyetle beslenmek; ürik asit taşı açısından risk  oluşturabilir. Strüvit taşları; idrar yolları enfeksiyonuna bağlı olarak oluşabilen taşlardır; boyutları genellikle  büyük olduğundan idrar yollarında tıkanmaya sebep olabilirler. Sistin taşları; nadir görülen bir taş türüdür. 

Sistinüri adlı genetik hastalığı taşıyanlarda gözlenen bir durumdur. Bir kişide; bir ya da daha fazla risk faktörü varlığında böbrek taşı oluşma ihtimali artar. Bu faktörler; kişinin kendisinde veya ailesinde böbrek taşı  öyküsü olması; az sıvı tüketimi; farklı beslenme tipleri; örneğin çok tuzlu yiyecek tüketimi; obezite; sindirim  sistemiyle ilgili rahatsızlıkların bulunması; geçirilmiş mide; bağırsak ameliyatları; sistinüri gibi bazı genetik  hastalıklara sahip olmak; diüretik; antiepileptik; kalsiyum temelli antiasit gibi bazı grup ilaçların kullanımı  böbrek taşı oluşmasına yol açabilir." 

Kurt; idrar yollarında taş tanısı ve tedaviye ilişkin ise şunları kaydetti: 

Tanıda ilk olarak kan ve idrar testi istenir. Ultrason ya da bilgisayarlı tomografi tetkiklerinden faydalanılarak  idrar yollarındaki taşın görüntülenmesi sağlanır. Tedavi; taşın büyüklüğüne ve neden olduğu hasara göre  değişkenlik gösterir. Küçük boyutta ve ciddi bir duruma neden olmayan taşların tedavisinde hastaya bol su  içmesi tavsiye edilir. Küçük taşlar; idrar içerisinde beklediğinde bir araya gelerek daha büyük hale gelebilir.  Çok sıvı tüketilmesi; sık sık idrara çıkmayı sağladığından bu durumu engeller. Küçük taş dökenlere ağrı kesici  verilerek taşın sebep olduğu şiddetli ağrı hafifletilir. Büyük boyuttaki taşlar; taşın bulunduğu yere ve yol  açtığı hasara göre farklı şekillerde tedavi edilebilir.



Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.