Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

TİK BOZUKLUĞU

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:16    Güncellendi: 18.02.2025 20:16


    Tik Bozukluğu; istemsiz olarak ortaya çıkan; tekrarlayıcı motor ( göz kırpma; baş; boyun oynatma; kolunu oynatma dokunma gibi)  ya da sesler ( boğaz temizleme; burun çekme ;aksırma gibi) ile karakterize; özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde daha fazla görülen nöropsikiyatrik bir bozukluktur.
    Tikler; 1yıldan kısa sürmesi durumunda geçici tik bozukluğu; 1 yıldan uzun süre devam etmesi durumunda kronik tik bozukluğu olarak adlandırılır. Basit ( sadece göz kırpma; ya da sadece burnunu oynatma gibi) ya da komplek (birden fazla motor ya da ses tikinin birlikte bulunması durumunda) olarak sınıflandırılır. Sadece motor ya da sadece ses (vokal ) tiki olarak görülebileceği gibi; hem motor hem ses tiki olarakta görülebilir. Hem motor hem de ses tikinin birlikte;1 yıldan daha uzun sürmesi durumunda tanı Tourette Sendromu olarak tarif edilir ve tedaviye daha dirençlidir.
    Genelde tikler 5-7 yaş civarında ortaya çıkmakla beraber; daha öncede başlaması mümkündür. özellikle önergenlik dönemi olarak tarif edilebilecek 9-10 yaşlarında artış görülür; 20 li yaşlara ulaşıldığında oldukça azalır. Tikler genelde geçici tik bozukluğu olarak gözükmektedir. Genelde önce motor tikler ortaya çıkar; daha sonra  ses tikleri eşlik eder. ses (vokal ) tikleri; kliniği daha olumsuz hale getirebilir.
     Tikler istemsiz olarak ortaya çıkmakta;  özellikle kronikleşmiş ise  öncesinde tikin oluştuğu  ilgili bölgedeki kas gruplarında duyarlılık ve kaşıntı tarzında duyumsamalar olur; bu nedenle tikin olacağını hisseden çocuk ve ergen tiki baskılamaya çalışır. 
    Tikler bazen sebepsiz olarak ortaya çıkabileceği gibi; özellikle stresli durumlarda ortaya çıkma eğilimindedir ya da başka psikiyatrik bozuklukların olması durumunda ( Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu; OKB; Kaygı Bozukluğu; Depresyon) eşlik eden başka bir durum olarak ya da bazen tedavilerde kullanılan ilaçların yan etkisi olarakta ortaya çıkabilmektedir.
    Tikler özellikle; yorgunluk; uzun süre uykusuzluk; heyecanlı olunan ortam ve kişilerin yanında artış göstermektedir.Tikler; rahat zamanlarda (yaz dönemi; istediği faaliyetlerle ilgilenirken; ya da oyun oynarken); psikolojik baskının az olduğu durumlarda azalmaktadır.     Eğer tikler başka psikiyatrik bozukluklarla beraber görülüyorsa daha kronik bir seyir göstermektedir. Tik Bozukluğu; kendiliğinden hiçbir müdahale gerekmeden geçebilir ancak 6 aydan daha uzun süredir devam etmesi durumunda kalıcı olma  eğilimindedir.
     Aileler; genelde bilinenin aksine tiklerin istemli olduğunu düşünerek; çocukların bu hareketleri yapmaması için uyarmayı tercih etmekte; bu da çocukta daha fazla stres yaratarak tiklerin daha da artmasına yol açmaktadır. Tikler; istemeden yapılan bazen durdurulabilen ancak bu durumda bile sıkıntı hissi oluşturan bir durumdur; bu nedenle olabildiğince müdahaleden kaçınmak uygun olacaktır.
                                
                     



Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.