Depresyon bebeklikten itibaren başlayabilen; hayatın her döneminde sık görülen; insanların hayat kalitesini düşüren; çoğu zaman diğer psikiyatrik bozuklukların eşlik ettiği; tedavi edilmediği zaman ciddi sonuçlara yol açan ama tedavisi iyi sonuçlar veren bir psikiyatrik bozukluktur. 20. yüzyıla kadar bebek ve çocukların depresyona girebileceği çok fazla gündeme gelmemiştir. Bunun sebepleri arasında çocukluk çağı depresyonunun erişkin depresyonundan farklı belirtilerle gitmesi ve erişkinler kendilerini ifade edebilirken çocukların kendilerini direk ifade etmemesi sayılabilir.
Yapılan çalışmalarda depresyon belirtilerinin toplumda %10-50 arasında gözüktüğü bulunmuştur.Toplumda depresyon okul öncesi dönemde yaklaşık olarak %1 gözükürken yaşla beraber oranlar artar.Okul döneminde yaklaşım %3 iken ergenlerde bu oran % 20 lere kadar çıkabilir.Depresyon yaklaşık olarak erkek ve kız çocuklarında eşit gözükmektedir.Depresyonun nedenlerine baktığımızda genel olarak genetik nedenler ön planda olmak üzere ; olumsuz yaşam olayları; aile içi çatışmalardır.
Depresyonun erken başlaması; tekrarlaması; şiddetinin fazla olması; başka psikiyatrik bozuklukların eşlik etmesi; olumsuz yaşam olaylarının olması; ebeveynlerdeki psikiyatrik bozukluklar;çevre desteğinin olmaması kötü gidişatı gösteren nedenlerdir.Erken tanı ve tedavi kötü gidişatı durdurmak ve intihar gibi kötü sonuçları önlemek açısından çok önemldir.
Okul Öncesi Belirtiler
Okul Dönemi Belirtiler
Ergenlik Dönemi Belirtileri
Tanı
Detaylandırılmış Klinik Muayene ile konur. Gerektiği durumlarda psikolojik ölçekler kullanılır.
Tedavi
Depresyon tedavisi psikososyal ve medikal tedavinin bir arada olduğu çok yönlü yaklaşım ile yapılmalıdır.