Şizofreni ve buna benzer tanıların olduğu grup tıp alanında Psikotik Bozukluklar adı altında isimlendirilir. Psikotik Bozukluklarda temel sorun gerçeğin değerlendirmenin bozulmasıdır. Bu bozulmanın yanı sıra hezeyan ve Varsanı (hallüsinasyonlarda) durumua eşlik eder. Şizofreni genç yaşta başlayan; gerçeğin değerlendirmenin bozulduğu; sosyal geri çekilmenin olduğu duygu; düşünçe ve darvanışlarda bozulmalarla giden bir bozukluktur.
Tarihe baktığımızda şizofrenik belirtilerden millatan önce bile bahsedildiğini görürüz. Eski tarihi yazılarda şizofreni ” içine şeytan girdi ” sözleriyle tanımlanmıştır. 1900 yılların başında “Erken Bunama” tanımları kullanılırken 1911 yılından itibaren Bleuler tarafından bulunan zihin yarılması anlamına gelen Şizo- freni terimi kullanılmaya başlanmıştır.
Şizofreni her toplumda görülebilen; erkeklerde ve kızlarda görülme oranı eşit olan psikiyatrik bozukluktur. Yapılan çalışmalarda toplumda görülme sıklığı yaklaşık olarak % 1 civarındadır. Erken yaşlarda belirtilerin silik olması nedeniyle farkedilmesi zor olduğundan bu oran 15 yaş altında % 0.1 dir.
Belirtiler 13 yaş öncesi ortaya çıktığında Çok Erken Başlangıçlı Şizofreni denirken 18 yaş öncesinde çıktığında ise Erken Başlangıçlı Şizofreni olarak adlandırılır. Erken başlangıçlı Şizofrenilerde ailesel yüklülük ( genetik yatkınlık ) normal zamanında ortaya çıkan Şizofrenilere göre 2 kat fazladır. Yapılan çalışmalarda Erken Başlangıçlı Şizofrenilerin normal zamanında başlayan şizofrenilere göre daha ağır seyrettiği bulunmuştur. Bu yüzden erken tanı ve tedavinin yıkım başlamadan başlanması çok önemlidir.
Şizofreni Belirtileri:
SANRILAR: Gerçeğe uygun olmayan düşünçe olarak tanımlanabilir.
VARSANILAR ( HALÜSİNASYONLAR ): Adı başında var olmayanları sanmadır. Algılardaki bozulma sonucu ortaya çıkar. Bütün duyularımızla ilgili olabilirler. En çok İşitme ile ilgili varsanılar ortaya çıkar. Varsanılar; genelde “Kendisi hakkında yorum yapan ; konuşan sesleri “şeklinde olmaktadır. Bazen bu sesler emir veren sesler olarak ortaya çıkar ve kişi bunun sonunda kendisine ve başkalarına zarar verebilirler.
DEZORGANİZE KONUŞMA:
DEZORGANİZE DAVRANIŞ:
Erken başlangıçlı şizofrenide Negatif Belirtiler:
Sosyal ve duygusal anlamda içeri çekileme: Yaşıtlarıyla zaman geçirmekten sıkılma; gündelik hayatta tek başına kalmayı tercih etme; saatlerce aynı ortamda tek başına kalmayı tercih etme; kimseyle duygusal paylaşım yapmama ve bu durumlardan rahatsız olmazlar.
Öz Bakımda azalma: Kendi kişisel bakımlarına özen göstermeme ( Ör: tıraş olmama; diş fırçalamama;makyaj yapmama;saç taramama..); vücut hijyenine dikkat etmeme b; aynı kıyafetleri günlerce giyme; yaşadıkları ortamın hijyenine ve düzenine dikkat etmeme…