Merhabalar.
Burun Estetiği Ameliyatı(Rinoplasti) sonrası beslenme nasıl olmalı?
Ne yemeliyim? ya da;
Neler Yememeliyim? Nelerden kaçınmalıyım?
Burun Estetiği; hem bilim hem de sanat..Titizlikle; tüm aşamada (ameliyat öncesi; ameliyat sırasında; ameliyat sonrasında); Burun estetiği sanatını gerçekleştirirken; özellikle ameliyat sonrasında da hastalar iyi değerlendirilmeli; beslenmeye de özen göstererek gerekli anımsatmalar yapılmalıdır.
Beslenme ile ilgili aklınıza gelen soruların yanıtları
Aşağıdaki yazımda bulabileceksiniz (Bilgiler; hastanın genel durumuna göre değişebilir; kişisel deneyimlerim ışığında yazılmış genel bilgilerdir) Ameliyatın 10 gün öncesinden; her zamankinden daha da iyi; sağlıklı (proteinden de zengin) beslenmelisiniz. Ameliyat sonrasında da; meyve; sebzeden zengin protein ağırlıklı bu beslenmeyi aksatmayın.
-Burun estetiği ameliyatının (Genel Anestezi altında)çıkışında; odanıza geldiğiniz zaman; dudaklar ve boğaz; ağız içi biraz kurumuş haldedir. Yanınızdaki refakatçiniz; su ile ıslatılmış gazlı bez veya pamuk ile; kurumuş dudaklarınızı ıslatabilir. Odanıza geldikten yarım saat sonra; kendinize tam geldiyseniz; bir yudum su alınabilir. Arzu ederseniz; kulaklıkla müzik de dinlemeye başlayabilirsiniz.; tavsiye ediyorum.
Burun Estetik Ameliyatı sonrası; 2-3 gün boğaz kuruluğu rahatsızlığı olması normaldir. Aşırı ise; ilaç da verilebilir. Burun içi kullanılan silikon türevi (silastik ) maddeler de (her ne kadar konforlu da olsa; ort. 2-3 gün sonra çıkarılana kadar) geçici hafif burun içi tıkanıklığı; boğaz kuruluğu olacaktır. Bol sıvı içmek çok yararlı olacaktır.
-Ortalama 1 saat sonra; çorba; yoğurt; su; komposto; meyve suyu alabilirsiniz.
Eve Dönüş
-4-5 saat sonra; evinize döndüğünüz zaman; Sindirimi çok kolay; çok hafif bir akşam yemeği (çorba; salata; patates püre; sebze yemeği vb.)
-Sonraki 1 hafta boyunca yemek serbest ancak; sebze; meyve; protein ağırlıklı bir sağlıklı beslenme olsun. Çiğnemesi zor olmayan ( bandaj etkilenebilir); aşırı sıcak olmayan ( kanama riski); aşırı baharatlı olmayan (hapşırma riski); aşırı tuzlu olmayan (yüzde şişlik artış riski) gıdalar olsun..
Bol su içmelisiniz. Günde en az 6-7 bardak (su bardağı) su içmelisiniz. 2 hafta boyunca; Aşırı miktarda çay; kahve tüketmemeli ve alkol kullanmamalısınız.
Sağlıklı; mutlu günler diliyorum.