Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Anal bölgede submukozadaki venlerin yani toplardamarların genişlemesine hemoroid denir.
Kabızlık; uzun süren ishaller; kalıtım hemoroid oluşumunda etkili faktörlerdir. Uzun süre ayakta duran oturan kişilerde hemoroid daha çok görülür. Ayrıca gebelikte; rektum kanseri ve karaciğer sirozunda da hemoroid ortaya çıkabilir.
Belirtileri: Kanama; ağrı; kaşıntı; makatta şişlik ve meme şikayetleri olabilir.
Tromboze hemoroid: Bazen hemoroid memesinin içi pıhtılaşmış kan ile dolar ve şişer. Bu durumda hasta çok şiddetli ağrı duyar ve acil müdahale gerektirir.
Hemoroidler 4 evreye ayrılır:
Evre I: Hemoroid memesi çok küçüktür; ele gelmez; dışarı sarkma yapmaz; kanama yapabilir.
Evre II: Hemoroid memesi ıkınmakla dışarı çıkar; defekasyon bitince kendiliğinden içeri girer. Kanama yapabilir.
Evre III: Hemoroid memesi ıkınmakla dışarı çıkar ve ancak elle içeri itilebilir.
Evre IV: Hemoroid memeleri sürekli dışardadır; elle içeri itilemez ve cerrahi müdahale gerektirir.
Tanı: Ano-Rektal muayene; kolonoskopi;rektoskopi ile konur.
Tedavi: Hemoroidden korunmak için bol bol su içilmeli; egzersiz yapılmalı; kabızlıktan korunmalı; diyette kepekli; sebzeli ve lifli gıdalara ağırlık verilmelidir.
İlaç tedavisi: Ağrı kesici pomadlar; steroidli pomadlar; kabızlık önleyici ve gaitayı yumuşatıcı ilaçlar; bu bölgedeki kan akımını düzenleyen ilaçlar kullanılır.
Band ligasyonu: Hemoroid memesi bir pens yardımıyla çekilerek dibine lastik bir band konur. Böylece hemoroid memesinin çürüyüp kopması sağlanmış olur.
Skleroterapi: Hemoroid memesinin dibine özel bir ilaç enjekte edilerek yapışıklık sağlanır ve memenin küçülmesi sağlanır.
Lazer; enfraruj; kriyoterapi; memenin dibine sütür koyma diğer tedavi yöntemleridir.
Cerrahi tedavi: III.ve IV. Derece hemoroidlerde uygulanır. En çok kullanılan yöntem açık ve kapalı Milligan-Morgan Hemoroidektomidir. Bu yöntemlerde hemoroid memeleri cerrahi olarak çıkarılır.