Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Akut Apandisit

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:16    Güncellendi: 18.02.2025 20:16

AKUT APANDİSİT NEDİR

Karın sağ alt kısmında; apandiks (appendiks vermiformis) denilen; kalın bağırsağın uzantısı biçiminde; çıkmaz yola benzetebileceğimiz bir barsak bölümüdür. Solucan şeklinde ve hareket kabiliyeti olan bu organın içinden besin geçmez. Yaklaşık uzunluğu 9-10 cm ‘dir ancak daha uzun veya daha kısa olabilir. Apandiksin vücuttaki fonksiyonu tam olarak bilinmemektedir ; ancak lenf dokusu açısından zengin bir yapıdır. Apandiksin çoğunlukla dışkı parçaları veya daha az bir ihtimalle safra taşı ; tümör veya bağırsak kurtları ile tıkanması sonucu iltihaplanmasına apandisit denilir. Apandiks yırtılıp içindeki iltihabi mataryel karın boşluğuna yayıldığında ciddi problemler ortaya çıkar ; tedavi edilmediğinde tehlikeli bir durum olan peritonit (karın zarı iltihabı) tablosuna yol açabilir. Apandisitin toplumda görülme oranı ortalama %7 kadardır. Çocuklukta 6-10 yaş ; yetişkinlerde 20-30 yaşlarda sık görülür.

AKUT APANDİSİT NEDEN OLUŞUR?

Apandiks içi boş ; kanal şeklinde bir organdır. Apandiks lümeninde (içinde) bir çok mikroorganizma yaşar. Apandiks lümeni tıkandığında kalın bağırsak ile bağlantısı zayıflar; içerisindeki mikroorganizmalar çoğalarak hastalık yapıcı hale gelir. Apandiks lümeninde oluşan iltihap ve mikropların birikmesi sonucu lümen içi basınç artarak; apandiks duvarına bası yapar ve apandisit denilen tabloya neden olur. Apandiks lümeni içerisindeki basınç daha da artarsa apandiks duvarı kanlanması bozulur ve çürümeye başlar ve delinir. Apandiks duvarının delinmesine ; halk arasında ” apandisit patlaması” denilir. Bu ciddi olayın sonucu lokal veya yaygın “peritonit” tablosunun gelişimidir ve bu tablodan hayatı tehdit eden bir patoloji gelişebilir.

AKUT APANDİSİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Karın ağrısı ; bu ağrı göbek çevresinde başlar ve yavaş yavaş artan bir şekilde karın sağ alt kısmına yerleşir. Şiddeti artıp azalarak ataklar şeklinde devam eder; genital bölgelere veya kasık bölgesine; bazen da bele doğru yayılım gösterebilir.
  • İştahsızlık
  • Bulantı – kusma
  • Yüksek ateş
  • Solukluk – çarpıntı
  • İshal veya kabızlık görülebilir

AKUT APANDİSİT TANISI NASIL KONULUR?

  • Fizik muayene ; apandisit tanısında en önemli tanı aracıdır.
  • Kan tetkikleri
  • Karın ultrasonu(USG) ve
  • Karın tomografisi (BT) ayırıcıtanıgerekli olduğunda müracaat edilir; ancak her hastada yapılması gerekli değildir;

Ancak en güvenilir “Tanı aracı” ; cerrahın fizik muayene bulgularıdır

AKUT APANDİSİT TEDAVİSİ NASILDIR?

Akut apandisit’ te ;tek tedavi seçeneği; iltihaplı apandiksin çıkarılmasıdır. Bu ameliyatın adı apandektomi’dir. Bu ameliyat genel anestezi altında açık veya kapalı (laparoskopik) yöntemle yapılabilir.

Açık apandektomi; karın sağ alt kısımdan yapılan 4-5 cm’lik kesi ile iltihaplı apandiks karın dışına alınır.

Kapalı apandektomi (laparoskopik); hastanın karın boşluğuna giren kamera ve uzun çubuk şeklindeki aletlerle iltihaplı apandiksin karın dışına alınır.

Bugünkü pratik uygulama; hem komşu organlarda başka özellikler olup-olmadığını görebildiğimiz ; yani “kesin ayırıcı tanı” yı yapabildiğimiz ; hem de cerrahi tedaviyi sağlayabildiğimiz “Laparoskopik apandektomi” biçiminde yapılmakta ve yaklaşık 20 yıldır bu tedavi şekli giderek yaygınlaşmaktadır.

Ben de 20 yılı aşkın süredir; “akut apandisit” tanısı koyduğum hastalarımın hemen tamamında; “laparoskopik apandektomi” girişimini başarıyla uyguladım.

Özetle; “Akut Apandisit” olgularında bugünün modern tedavisi “Laparoskopik Apandektomi” dir diyebilirim.

?


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.