KALIN BAĞIRSAK (KOLON) “DİVERTİKÜLER HASTALIĞI” DİVERTİKÜL NEDİR?
Lümenli (boru şeklinde) organların duvarında oluşan kese biçimindeki çıkıntılara denir; kısa bir “ çıkmaz sokağa” da benzetilebilir. Edinsel veya doğumsal olabilir. Sindirim kanalında farenks (yutak) ; özofagus (yemek borusu); mide ; duodenum (oniki parmak bağırsağı); ince bağırsak ; kalın bağırsak ve safra kesesinde görülebilir.
En sık görüldüğü yer “kalın bağırsak” tır.
DİVERTİKÜL NASIL OLUŞUR?
DİVERTİKÜL NEDENLERİ NELERDİR?
KOLON DİVERTİKÜLÜ BELİRTİSİ NELERDİR?
KOLON DİVERTİKÜLÜ TANISI NASIL KONUR?
1-Baryumlu çift kontrastlı kolon grafisi (kullanımı çok azalmıştır)
2-Kolonoskopi (en yaygın tanı aracıdır)
3-Bilgisayarlı Tomografi
4-Ultrasonografi
KOLON DİVERTİKÜLÜNÜN KOMPLİKASYONLARI NELERDİR?
KOLON DİVERTİKÜLÜ TEDAVİSİ NEDİR?
Kolon divertiküllerinde; yukarda sayılan komplikasyonlar gelişirse; tedaviyi gerektiren klinik tablolar oluşur. Bunlar; akut ve ciddi kanama veya ciddi karın içi enfeksiyon tabloları ile şekillenebilir; ayrıca süregen klinik tablolara da sebep olabilir. Tedavileri için;
a- Medikal tedavi
b- Cerrahi tedavi
CERRAHİ GİRİŞİM ALTERNATİFLERİ
Primer rezeksiyon +anastomoz ; kalın bağırsağın divertikül içeren kısmı çıkarılır (mesela sigmoid kolon) ve geriye kalan kalın bağırsak uçları biribirine birleştirilir; yani anastomoze edilir.
Hartmann prosedürü; Divertilüle bağlı komplikasyon (perforasyon ; apse vb..) geliştiği zaman tercih edilen yöntemdir.Kalın bağırsağın divertikül içeren kısmı çıkarılır ancak kalın bağırsak uçları anastomoze edilmez; üst uç cilde ağızlaştırılır; yani “kolostomi” uygulanır; olay geriledikten sonra kolostomi kapatılır.