Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Hemoroid Ameliyatından Sonra Yapılması Gerekenler

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:16    Güncellendi: 18.02.2025 20:16

  • Ameliyatınızdan sonra bir süre anestezinin etkisi devam edecektir. Spinal anestezi (belden uyuşturma) yapılan hastalarda daha sık olmak üzere; ameliyat bölgesinde meydana gelen ödem (dokularda meydana gelen şişlikler) ve ağrı sebebiyle; pelvik kaslarda meydana gelen kasılmalara bağlı olarak idrara çıkamama sorunu görülebilir. Hiç idrara çıkamama ve bunun sonucunda mesanede şişme meydana gelirse zaman kaybetmeden hekime başvurmak gerekir.

  • Ameliyat bölgesinden damlama şeklinde hafif kanamalar olabilir; ancak sürekli ve yoğun kanama gelişirse mutlaka hekime haber verilmelidir.

  • Özellikle ilk birkaç günlük dönem yara yeri hassas olacağı için bu süreçte bol sıvı ve sindirimi kolay besinler alınmalıdır.

  • Tuvalet ihtiyacı geldiği zaman ilgili bölgeye ağrı kesici merhemlerden sürülerek defekasyon sırasında yaşanabilecek ağrılar hafifletilebilir.

  • Ameliyat bölgesinin şiştiği ve ağrı yaptığı durumlarda soğuk kompresler de uygulanabilir.

  • Banyo sıcaklığında (40-42 C) ılık su koyulmuş bir leğene oturmak da bölgedeki ödemi ve ağrıyı en aza indirecektir. Sudan kalktıktan sonra ağrı kesici merhemin uygulanması ağrıyı daha da azaltacaktır. Sıcak oturma banyosunu ilk 1-2 hafta günde 3-4 defa uygulamak azami fayda sağlayacaktır.

  • Beslenme şekli olarak ilk 3 gün posasız besinler alınarak sindirimi fazla zorlamamak daha doğru olacaktır. Posasız besinlere örnek olarak sebzeli; pirinçli; tavuklu çorbalar; süt; yoğurt; fazla tuzlu olmamak şartı ile ayran; peynir; yumurta; terayağı;bal; reçel; kabuğu soyulmuş meyveler; taze meyve suları verilebilir. Ayrıca hekiminizce verilen gaita yumuşatıcı şuruptan da günde bir ölçek almanız faydalı olacaktır.

  • İlk 3 günde uygulanan posasız diyetten sonra; bağırsaklarımızın sağlığı için önerilen posadan zengin gıdaları içeren diyete başlanabilir. Bunlara örnek olarak yeşil sebzeler; ıspanak; brüksel lahanası; kereviz; pırasa; brokoli; bamya; lahana verilebilir. Ayrıca patates; soğan; domates; biber; patlıcan; fasülye; bakla; mercimek; nohut; bezelye; bulgur; kepekli ekmek; kayısı; hurma; erik; incir; armut; soyulmamış elma; portakal; mandalina; gibi lifli posalı besinlerde bu grupta ki diğer gıdalardır.

  • Hemorrodektomi sonrası tam iyileşme genellikle 6 hafta ila 2 ay sürer. Çoğu hasta 10 gün içinde işine dönebilir. Ağır işlerden 2 ila 3 hafta boyunca kaçınılmalıdır.


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.