Pankreas nedir?
Pankreas sünger şeklinde; 15 cm uzunluğunda ve midenin arkasında yer alan bir organdır. Pankreasın baş; gövde ve kuyruk olmak üzere bölümleri vardır. Pankreasın en geniş kısmı baş ve en dar kısmı kuyruk bölümüdür. Pankreasın baş kısmı karnın sağ tarafında duodenum adı verilen onikiparmak bağırsağı ile bağlantısı vardır. Pankreasın kuyruk kısmı ise karnın sol tarafında dalak ile komşuluk gösterir.
Pankreasın işlevi nedir?
Pankreas organının başlıca iki işlevi vardır. Birincisi sindirim görevi ve ikincisi hormon salgılama görevidir. 1. Sindirim görevi: Pankreas kanalı aracılığı ile sindirimde görev alan kimyasal maddeler (enzimler) bağırsağa akar. Bu enzimler nişastaları sindirmeye yarayan amilaz; yağları sindirmeye yarayan lipaz ve proteinleri sindirmeye yarayan tripsinojendir.
Pankreas kanseri nedir?
Pankreas kanseri; pankreas organının herhangi bir bölümünden kaynaklanan habis (malign) veya kötü huylu tümörüdür. Toplamda yüzden fazla kanser türü bilinmekte ve bu pankreas organından da birçok tipte kanser gelişebilmektedir. Kanserin yayılmasına veya sıçramasına metastaz adı verilir. Pankreas kanseri sıklıkla lenf damarları ile yayılır ve yayılmış olan pankreas kanserine metastatik pankreas kanseri adı verilir.
Pankreas kanseri için risk faktörleri nelerdir?
Pankreas kanseri ne sıklıkta görülür?
Pankreas kanseri; her 10;000 kişide bir kişide görülür. Beş yıl için sağkalım oranı % 5’dir. Her insanda yaşamının herhangi bir döneminde pankreas kanseri oluşma şansı % 1.3’dür.
Pankreas kanseri belirtileri nelerdir?
Pankreas kanseri genellikle sessiz hastalık olarak adlandırılır; çünkü erken dönemde çoğu zaman belirti vermez. Sık rastlanılan belirtileri ise:
Pankreas kanseri tanısı nasıl konulur?
Pankreas kanseri tanısında muayene; yakınmaların geçmişi; kan tahlilleri ve radyolojik incelemeler kullanılır. Bu sonuçlara göre hastanın pankreas kanserinin hangi evresinde olduğu anlaşılabilir. Başlangıç evresi 1. evre adını alırken; en ileri evre 4. evre adını alır.
Pankreas kanseri tanısı için biyopsi alınacak hastalara açıklanması gereken noktalar
Pankreas kanserinin hangi türleri izlenir
Pankreas kanseri nasıl tedavi edilir?
Pankreas kanseri tedavisinde ameliyat (cerrahi); ışın tedavisi (radyoterapi); ilaçlı kemoterapi ve hedefli tedavi kullanılmaktadır. Günümüzde bazı biyolojik tedavilerin kullanılması için çeşitli araştırmalar devam etmektedir.
Pankreas kanseri ameliyatı nasıldır?
Pankreas kanseri ameliyatı sonrası nasıl seyreder?
Pankreas kanseri; ameliyatından sonra hastanın diyeti ayarlanır ve düzenli olarak ağırlığı kontrol edilir; çünkü uygun şekilde besin düzenlemesi yapılmaması halinde hızla kalori ve kilo kaybı olur. Hastalar az ve sık yedikleri zaman rahat ederler; fazla yemek durumunda şişkinlik sorunu yaşarlar. Pankreas cerrahisine bağlı olarak insülin ve pankreas sıvıları olumsuz yönde etkilenebilir ve bu nedenle bazı ilaçlar ile takviye gerekebilir. Pankreas kanseri ameliyatına ek olarak ışın tedavisi (radyoterapi) ve ilaçlı kanser tedavisi (kemoterapi) gerekebilir.
Pankreas kanserinde radyoterapi nasıldır?
Pankreas kanseri için ışın tedavisi veya radyoterapi; haftada beş gün olarak 5-6 hafta süre ile yapılır. Radyoterapi tedavisi sırasında hastada halsizlik; ciltte kızarıklık; ciltte kuruma; üst karın bölgesine uygulanması durumunda bulantı ve kusma gelişebilir.
Pankreas kanserinde kemoterapi nasıldır?
Pankreas kanseri için ilaçlı kanser tedavisi veya kemoterapi tek veya birkaç ilaç ile birlikte yapılabilir; başlıca kullanılan ilaçlar 5-FU; gemsitabindir (Gemzar) ve haftada bir gün olarak üç hafta boyunca verilir ve bir hafta arayı takiben tekrar üç hafta kemoterapi ve bir hafta ara verilir. Ayrıca; kapasitabin de (zeloda) tedavide kullanılmaktadır. Günümüzde bevakizumab; vatalanib setuksimab ile tedaviler devam etmektedir. Bu ilaçlar hap olarak veya damardan serum ile verilebilir. Kemoterapi tedavisi sırasında kan yapan hücreler; sindirim sistemi; saç ve deri olumsuz etkilenir. Hastalarda halsizlik; iştahsızlık; bulantı; kusma ve ağız yaraları gibi yan etkiler oluşabilir.
Pankreas kanserinde hedefli tedavi nasıldır?
Pankreas kanseri hedefi tedavi ajanı olarak erlotinib (Tarceva) kullanılmaktadır. Günümüzde hem pankreas kanserinin damarlara sıçramasın önleyecek ilaçlar; hem de pankreas kanserinin aşısını geliştirmek yönünde çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca; birçok hastanın pankreas kanseri tedavisinde giderek artan sıklıkta alternatif tedavi yöntemlerine başvurdukları görülmektedir.
Pankreas kanserinde ağrı nasıl giderilir?
Pankreas kanserinde cerrahi; radyoterapi ve kemoterapinin hastanın ağrısının azaltma yönüne etkisi vardır. Ayrıca; ağrıyı oluşturan sinir köklerine bazı iğneler yapılarak (sinir bloğu) veya akupunktur ile ağrı kesilebilir.
Pankreas kanserinde evrelendirme nasıl yapılır?
Pankreas kanseri sadece pankreasa sınırlı (yerel veya lokal); pankreas içinde ilerlemiş (lokal ileri) ve sıçrama yapmış (metastatik) olabilir. Evre 1 ile 4 arasında evrelendirme yapılır; 1. evre başlangıç aşamasında ve 4. evre yayılmış tümör anlamına gelir.
Pankreas kanserinde sonuçlar nasıldır?
Pankreas kanserinde lenf bezlerine sıçrama yoksa 5 yıl sağkalım % 18-25 arasındadır.