Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Sünnet

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:16    Güncellendi: 18.02.2025 20:16

Erkek çocukların erişkinliğe ilk adımı olarak nitelendirilen sünnet; tıbben bir zorunluluğu bulunmayan fakat başta idrar yolları enfeksiyonunun azaltılması olmak üzere pek çok faydası olan cerrahi bir işlemdir. Genel hijyen açısından yararlı olan sünnetin; deneyimli ellerde; uygun koşullarda; doğru yöntemlerle yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde sağlık için uygulanan basit bir cerrahi işlem olan sünnet; çocuğun tüm yaşamını etkileyebilecek önemli problemlere yol açabilir.

Sünnet enfeksiyon riskin % 90 oranında azaltıyor

En basit ifadeyle penis başını çevreleyen derinin kesilmesi olarak özetlenebilecek sünnetin; ortaya koyulmuş birçok yararı vardır. Bunların en başında; çocukluk çağındaki idrar yolu enfeksiyonlarını %90 oranında azaltması gelmektedir. Bunun dışında ileride yetişkin hayatta penis kanseri; sünnetli kişilerde çok daha az görülmektedir. Ayrıca sünnetli kişilerin eşlerinde rahim ağzı kanseri de çok daha az görülmektedir.

Yanlış uygulamalar kalıcı hasarlara hatta hayati kayıplara neden olabiliyor

Sünnetin; uygun koşullarda ve deneyimli kişiler tarafından yapılmamasından dolayı peniste kalıcı hasarlar ya da hayati tehlike oluşabilir. İşlem; enfeksiyon bulaşma riskini azaltmak amacıyla temel cerrahi prensiplere uygun olarak ameliyathane ortamında gerçekleştirilmelidir. Sünnet; her yaşta uygulanabilecek bir işlem olmakla birlikte oluşabilecek psikolojik travmaların ve enfeksiyon riskinin en aza indirilmesi açısından doğumdan sonraki ilk 1;5 yıl içerisinde yapılması daha uygundur. Özellikle 1;5 -6 yaş arası cinsel kimlik kazanım dönemi olduğundan bu yaş grubunda lokal anestezi altında işlem yapılması tavsiye edilmemektedir. 1;5 – 6 yaş arası psikolojik açıdan bazı sakıncaların olduğu dönem ve bu dönemde tıbbi zorunluluk yoksa sünnetten kaçınmakta fayda vardır. Yine 6- 10 yaş arası dönem de sünnet için uygun dönemdir.


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.