Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Diyabetin Cerrahi Tedavisi Mümkün Müdür?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:16    Güncellendi: 18.02.2025 20:16

Diyabetin cerrahi tedavisi son zamanlarda oldukça merak uyandıran bir konu. Toplumda ve hatta doktor camiasında bile şaşkınlık ila karşılanıyor; nasıl oluyor da ameliyat ile şeker hastalığı düzeliyor.

Öncelikte tüm diyabet hastaları için uygulanan bir tedavi yöntemi değildir. Diyabet hastalığı 2 gruba ayrılır; tip-1 ve tip-2.

Tip-1 diyabette asıl sorun pankreas bezinin insülin hormonu üretmemesidir ve maalesef günümüzde tip-1 diyabet için eksik olan insülini dışarıdan vermekten; pankreas nakli; adacık hücre nakli gibi deneysel tedavi yöntemlerinden başka bilinen bir tedavi yöntemi yoktur.

Ancak tip-2 diyabette durum farklıdır. Toplumda şeker hastalarının %90 ı tip-2 diyabettir. Tip-2 diyabette sorun insülin yetmezliği değil insülin direncidir. Yani vücudumuz üretilen insülini verimli kullanamaz. Cerrahi tedavi ile düzeltilebilen diyabet grubu bu hastalardır. Peki nasıl?

İşin teknik detaylarına girmeden özetlersek; ince bağırsaklar üzerinde yapılan bazı değişiklikler ile insülin direncine ve insülinin verimli kullanılmasına engel olan hormon seviyeleri azaltılarak; insülini daha iyi kullanmamızı sağlayan bazı hormonların salgılanma zamanları ayarlanarak diyabet ortadan kaldırılmaktadır. Yani aslında yapılan iş kavşakta trafik kontrolüdür.

Tüm tip-2 diyabet hastalarına bu ameliyatlar uygulanabilir mi? Maalesef hayır. Hangi hastanın ameliyata uygun olduğu; kimlerin cerrahiden fayda göreceği ameliyat öncesi yapılacak detaylı bir değerlendirme sürecinden sonra ortaya çıkmaktadır. Cerrahiye aday ve uygun olan hastalarda; cerrahi tedavi sonrasında diyabetten tamamen iyileşmek ve insülin de dahil tüm şeker ilaçlarından kurtulmak mümkün olabilmektedir.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.