Kasık fıtığı inguinal herni (kasık fıtığı) bölgesinden çıkan fıtıklara verilen addır. Her iki kasık bölgesinden ayrı ayrı çıkabileceği gibi aynı anda (bilateral) da olabilir.
Kasık fıtığı erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür. Kasık bölgesinde potansiyel olarak zayıf bir alan olan inguinal kanal bulunmaktadır. Bu alandan erkeklerde anne karnındayken testisler skrotuma iner. Yaşın ilerlemesi ile bu alandaki doku ve kas yapıları zayıflar ve zorlanma sonucunda fıtık gelişimi olabilir.
Karın basıncını artırarak kasık bölgesinin zorlanmasına sebep olan durumları kabızlık; prostat hastalığı; kronik öksürük; gebelik ve ağrı kaldırma olarak özetleyebiliriz.
Her fıtıkta olduğu gibi ilk bulgular ağrı ve o bölgede şişlik olarak görülebilir. Daha sonra fıtığın büyümesi ile skrotumda ve kasıkta şişlik gelişebilir. Erkeklerde testise giden damarları etkileyerek varikosele; sıcaklık artışına ve sıkışmaya yol açarak üreme sağlığına olumsuz etkiye yol açabilir. En istenmeyen ve acil cerrahi gerektiren komplikasyonu ise barsak düğümlenmesi ve barsak dokusunun kanlanmasının bozularak gangren olmasıdır.
Kasık fıtığının inguinal kanalla olan ilişkisine göre direkt ve indirekt olarak sınıflandırılır. Pantolon herni (fıtık) dediğimiz durumda ise skrotuma inmiş dev fıtıklardan bahsederiz.
Yine bu bölgede görülen ve kadınlarda daha sık rastlanan femoral fıtık (herni)’de bir başka fıtık türüdür.
Kasık fıtığında ilk bulgu kasık bölgesinde ağrıdır. Daha sonra bu bölgede ele gelen şişlik ve daha sonrasında da gözle görülür bir şişlik olur. Kadın ve erkeklerde bulgular benzerdir. Kasık hernisi (fıtığı) komplike olduğunda yani fıtıklaşan barsak düğümlenir veya kanlanması bozulursa; gangren olursa hastada bulantı; kusma; şideetli karın ağrısı gibi acil cerrahi gerektirecek bulgular ortaya çıkabilir.
Küçük fıtıklar bazen muayene sırasında anlaşılmaya bilir. Kasık fıtığı muayenesi en iyi hasta ayakta iken yapılır. Erken fıtıklarda tanı yüzeyel ultrasonla konulur. Büyük fıtıklarda tanı muayene ile kolayca konulabilir.
İnguinal Herni’nin (kasık fıtığı) tek tedavi yöntemi vardır o da cerrahi tedavidir. Korse veya ilaçlarla tedavi edilemez. Açılan defektin cerrahi olarak onarılması gereklidir. Cerrahi yöntemler açık ve kapalı (laparoskopik) olarak ikiye ayrılır.
Her kasık fıtığı cerrahi olarak tedavi edilmelidir. Başka alternatif bir yol yoktur.
Laparoskopik fıtık cerrahisi (kapalı fıtık cerrahisi) ucunda kamera olan en laparoskopik kamera ve aletler kullanılarak yapılmaktadır. 3 adet en büyüğü 1 cm olan kesilerle fıtık alanına ulaşılmakta ve mesh (yama) ile onarım yapılmaktadır.
Sizden gelen sıkça sorulan soruları Prof. Dr. Bahadır EGE cevaplıyor…
Sıkışmış kasık fıtığı fıtık alanına giren karın içi organları sıkışarak boğulmasıdır. Acil bir durumdur ve acil cerrahi tedavi gerektirir.
Point herni (nokta kasık fıtığı) yeni başlayan ve genelde muayene ile belli olmayan ultrasonda ortaya çıkan fıtıktır.
Kasık fıtığı ameliyatsız düzelmez.
Kasık fıtığında bağırsaklarda sıkışma; boğulma ve gangren gelişirse barsak kaybına yol açabilir ve çok ciddi sonuçlara sebep olabilir.
Kasık Fıtığı Çocuklarda Olur Mu?
Çocukluk çağında kasık fıtığı gelişebilir. İnguinal kanalın doğun sonrası açık kalması buna sebep olan nedenlerden biridir.
Şişlik Olmadan Kasık Fıtığı Olabilir Mi?
Çok küçük fıtıklarda veya yeni başlayan fıtıklarda ağrı dışında belirgin şişlik olmayabilir.
Kasık Fıtığı Sağda Mı Solda Mı Olur?
Her iki tarafta da kasık fıtığı olur; bazen aynı anda sağda ve solda yani bilateral herni gelişebilir.
Kasık Fıtığı Erkeklerde Daha Mı Çok Görülür?
Kasık fıtığı erkeklerde daha sık görülürken femoral herni (fıtık) kadınlarda sık görülür.