Genel hastanelerin psikiyatri harici kliniklerine başvuran hastaların psikiyatrik morbidite varlığı araştırmalarla belirlenmiştir.
1.Fiziksel hastalık; beynin işlevini bozarak psikiyatrik hastalığa yol açar. Örneğin tuttuğu bölgeye göre beyin tümörü; parkinson gibi norolojik hastalıklar depresyon; anksiyete; demans vs. psikiyatri hastalıklara yol açabilir.
2.Fiziksel hastalığın algılanması ve hastanın yaşam alanlarını; amaçlarını ve ideallerini etkilemesi ile psikiyatrik hastalıklar ortaya çıkar. Örneğin; Evlilik hazırlığında; meme CA (kanser) olduğu tespit edilen genç bir kadının ruhsal yardıma ihtiyacı vardır.
3.Psikiyatrik hastalıklar; fiziksel hastalığın ortaya çıkışını; şeklini; gidişini bozar. Örnegin; sağlıklı görünen bir genç hızla kilo alır; hareketsiz bir yaşam seçer; stresi ile başedemezse genlerinde bulunan diabet (şeker) hastalığı ortaya çıkar. Dahiliyeciye başvurup ilaçlarını alması ve doğru beslenmesi tedavisine yetmez. Stresi sebebi ile sempatik sinir sistemi alarmda olan gencin vücudu adrenalin-kortizol salgılar bu hormonlar “savaş yada kaç” reaksiyonu içindeki vücuda acil enerji temini için kan şekerini yükseltirler. Bu durumda doktor hastaya; hasta doktora sitem halindedir. Hastalıkların ortaya çıkışında ve kötü gidişinde anksiyete bozuklukları ve depresyonun rolü bilimsel çalışmalarla ıspatlanmıştır. Halk değişiyle de “insanı gam yıkar” derler.
4.Tedavide kullanılan ilaçlar; tanı ve tedavi yöntemleri (açık kalp ameliyatı; organ nakli; hemodializ; MR çekimi) psikiyatrik yan etkileri ve komplikasyonları vardır.
FİZİKSEL HASTALIĞA BAĞLI GELİŞEN PSİKİYATRİK REAKSİYONLAR