Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Mobbing

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:16    Güncellendi: 18.02.2025 20:16

Mobbing; iş yerinde psikolojik taciz demektir. Tüm kültürlerde ve tüm ülkelerde; cinsiyet yaş; kıdem ayrımı olmadan görülen bir işyeri sorunudur.

Günlük hayatımızı; ailemizden çok işyerimizde ve çalışma arkadaşlarımızla geçiriyoruz. Mobbing iş yerinde belirli süre; yıldırma; pasifize etme; işten uzaklaştırma; kişilik değerlerine; mesleki durumlarına; sosyal ilişkilerine; sağlığına zarar veren kötü niyetli davranışlardır. Alt kademeye lüzumsuzca yollar veya istifa ettirir.

Mobbing; fizksel şiddet; hakaret; cinsel taciz değildir. Bunlar hukuki ayrı durumlardır. Cinsel taciz de yakınlaşma; mobbingde uzaklaştırma isteği bulunur.

Tacizcilerin ortak özelliği; övgüye ihtiyacı olan; silik karekterli; yargılayıcı; suçlayıcı; iletişim becerileri eksik; güç gösterisinden hoşlanan; başkalarını motive edemeyen; saldırgan; affetmeyen; empati yeteneği eksik olan kişilerdir.

Mağdurların özelliği; sessiz; iyi insan olmaya çalışan; doğrularından vazgeçmeyen kişilerdir. Mağdurlara öncelikli önerim iyi insan değil-normal insan olun. Normal insan; başkalarının haklarını çiğnemeden kendi haklarını savunabilen kişidir.

Kurumların ortak özelliği; çifte standart uygulayan; baskıcı; başarısız yönetim hakimiyeti vardır. En basit demokratik kurallar uygulanmaz.

Mobbing mağdurları; ağlama nöbetleri gösterirler. Öfkelerini yönetemez; uyku ve konsantrasyon bozuklukları gösterirler; iştahsızlık veya tam tersine aşırı yeme içmeye yönelip kilo alabilirler. İşe sık sık geç gelirler.  Deyim yerindeyse “ayakları tersine gider” sık sık hastalanır  ve izin alırlar. Depresyon; panik atak; MI (kalp krizi); kaza; intihar girişimi oranları yüksektir ve iş verimleri düşüktür. Ev yaşamlarının akseden sorunları kısır döngüye girer.

TEDBİRLER

Bireysel mücadele önemli; işinde ve evliliğinde birisi mağdur oluyorsa; kökeni çocukluk döneminden ana-baba tutumuna kadar iner. Çocukları kimliğini ezmeden eğitmeliyiz. Sorumlulukla beraber haklarını öğretmeliyiz.

  • Sakinlikle sorunlar çözülmelidir
  • Üst yönetime sorunlar mutlaka aktarılmalıdır.
  • Taciz belgelerini mutlaka saklayın not; e-mail vs.
  • Şahitleri toplayın. Mağdurlar kenetlenin.
  • İşverenler; mobbingle ilgili; broşür iş yerinde bulundurmalı.
  • Yönetmelik ve iş sözleşmelerine mobbingle ilgili maddeler konulmalıdır; iş yerinde görünür yerlere mobbing ile ilgili afişler asılmalıdır.

Patron ve yöneticinin kendi kurumlarında uygulanan mobbing uygulamasının işgücü kaybına neden olduğu; verimi düşürdüğü; üretimi olumsuz etkilediğini dikkate almaları gerekmektedir. Mobbing  verimi ve ekonomide (ülke ekonomisinde bile) CİDDİ KAYIP YARATIR.

Çalışanlara son söz; özellikle kadınlar mobbinge karşı duygusal davranıp; istifa ederek kıdem tazminatlarından vazgeçmektedir. Yapılan istifa sonrası çalışan pişman olmakta ve uzman yardımı alabilmektedir.
 



Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.