Panik bozukluğu; beklenmedik şekilde başlayan ve yineleyen; yoğun korku içeren kaygı nöbetleri (panik nöbetleri) ile karakterize bir bozukluktur. Bu nöbetler günler ya da yıllar sürebilir. Panik atakları--- “kendiliğinden” ve “beklenmedik şekilde” olurlar. Bir sonraki atağın ne zaman olacağı ya da olup olmayacağı konusunda yoğun endişe ve sıkıntı yaşanır-- “beklenti anksiyetesi”.
Panik atak nedir?
Dakikalar içinde doruğa ulaşan ve o sırada aşağıdaki belirtilerden dördünün ya da daha fazlasının ortaya çıktığı; birden yoğun bir korku ya da yoğun içsel sıkıntının bastırdığı bir durumdur:
Panik Bozukluk nedir?
A. Yineleyen beklenmedik panik atakları
B. Ataklardan en az birinden sonra aşağıdakilerden biri ya da her ikisi de bir ay ya da daha uzun süreyle olur:
C. Bu bozukluk bir madde ya da başka bir sağlık sorunuyla ilgili değildir
D. Bu bozukluk başka bir ruhsal bozuklukla açıklanamaz
Sıklığı nedir?
Eş tanılar nelerdir?
İlk nöbet genellikle beklenmedik şekilde ortaya çıkar. Bazen heyecanlanma; fiziksel egzersiz; cinsel etkinlik ya da duygusal travmayı takiben de ortaya çıkabilir. Belirtiler 10 dk içinde hızla artar; 30 dk içinde geçer. Ana belirti—öleceği ya da yıkıma uğrayacağı korkusudur. Kafa karışıklığı ve dikkat dağınıklığı yaşanır. Sıklıkla çarpıntı; terleme ve nefes darlığı eşlik eder. Kişi yardım alacağı ortamlardan uzaklaşmak istemez. Konuşma zorluğu; tekrarlayan düşünceler; hatırlama güçlüğü; gerçeklikten kopma ve çöküntü hissi yaşanır. Hastalar sıklıkla acil servislere başvururlar. Nabız; tansiyon ölçümü yapılır; EKG çekilir. Sonuçlarda ılımlı bir tansiyon yüksekliği dışında bulgu saptanmaz.
Hastaya “önemli bir şeyi olmadığı; kalp krizi geçirmediği söylenir ve psikiyatriye gitmesi söylenir.
Tedavisi