Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:16    Güncellendi: 18.02.2025 20:16

Çoğumuz bir travmatik olaya (sevilen birinin kaybı; ciddi bir hastalık; kaza veya kişisel saldırı.) şahit olmuşuzdur veya yaşamışızdır.Özellikle; günümüz koşullarına çok sık olarak yaşamaktayız. Travmatik olay sonrası;zamanla; yas dönemi geçer; acı azalır ve hayat normal halinde devam eder. Çoğumuz travmatik olaydan sonra kendiliğinden iyileşiriz. Ama

bazı kişiler travmatik olaydan sonra aylar; hatta yıllar geçse bile iyileşmeyebilir; travmadan dolayı aşırı stres veya kaygı yaşamaya devam ederler. Aynı travmayı yaşayan farklı kişilerin farklı yanıt vermesi genetik yatkınlık;gelişim sorunları;psikolojik olgunluk;sosyal destekler;kültürel beklentiler;travma ile ilgili geçmiş yaşantılar;travmanın niteliği gibi etkenlerin varlığıyla ilişkili olabilir. Bu kişiler sık sık olayı tekrar yaşıyor gibi görüntülerini (flashback) veya olayla ilgili kabuslar görebilir; rahatlamak; konsantre olmak veya uyumak gibi kolay şeyler zorlaşır; kendilerini sevdiği kişilere yabancılaşmış gibi hissederler. Bu durumda travma sonrası stres bozukluğundan bahsederiz.Travma sırasında yaşanan olaylar;olayın ağırlığı belirtilerin ortaya çıkmasını etkilemektedir.Belirtiler üç gruba ayrılabilir.

Travmanın anılarından kurtulamamak: Çok rahatsız edici; beklenmedik şekilde oluşan; travmayı tekrar yaşıyormuş gibi görüntüler (flashback) veya kâbuslar görmek; olayı hatırlatan bir şey olmasa da sürekli akla gelmesi; olay hatırlandığında çarpıntı; terleme gibi bedensel rahatsızlık duyulması.

Travmayı hatırlatan durumlardan kaçınmaya çalışmak: Duygusal olarak uyuşuk olmak ve travmayı hatırlatan insanlardan; olaylardan; aktivitelerden kaçınmak; uzak durmak. 

Aşırı derece tetikte olma belirtileri: Uyumak ve konsantre olmakta zorlanmak; tedirgin olmak; hemen sinirlenmek ve öfkelenmek; ufak seslerle irkilmek gibi. 

Tanı için belirtiler 1 aydan uzun sürmeli ve işlevselliği önemli ölçüde etkilemiş olmalıdır. 

Tedavisinde olgular hemen travma alanından uzaklaştırılmalıdır.Yaşantısı hakkında konuşmaya cesaretlendirilmelidir.Hafif olgularda psikoterapi;daha ağır olgularda ilaç ve psikoterapi kombinasyonu önerilmektedir. 



Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.