Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB); son derece önemli akademik; sosyal ve psikiyatrik sorunlara yol açabilen ve olumsuz etkileri yaşam boyu sürebilen bir hastalıktır.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu’nun toplumda görülme sıklığı nedir?
Toplumda görülme sıklığı %5-7 gibi çok yüksek orandadır; çocuklukta başlayıp %60-70 oranında; yetişkinlikte de devam edebilen bir rahatsızlıktır.
DEHB; anne-babaların veya öğretmenlerin tutum hatalarından kaynaklanmaz.
DEHB genetik nedenli; nörobiyolojik bir hastalıktır.
İzlem çalışmaları ortaya koymuştur ki;
Tüm bu yaşanan ciddi sonuçlara rağmen; çalışmalar gösteriyor ki; DEHB’i olan kişilerin yarısından azı; tedavi olmaktadır.
DSM 5’e göre Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu’nun belirtileri nelerdir?
*DSM–5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders): Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından yayınlanan ve zihinsel hastalıklara tanı koymak için ölçütleri belirleyen Mental Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı.
Dikkat eksikliği olan kişi:
DEHB teşhisi konulabilmesi için yukarıda sıralanan belirtilerin çocuklarda 6 ya da fazlası; 17 yaş sonrası için en az 5 belirti olmalıdır. Ayrıca belirtilerin arada bir ortaya çıkması tanı için yeterli değildir. Belirtiler birçok ortamda ve çok sayıda kendini göstermiş olmalıdır.
Bireyin hayatının farklı dönemlerinde (çocukluk; ergenlik; yetişkinlik) DEHB’nin belirtileri değişebilir. Bu zaman zarfında yıllar içinde belirtiler birbiriyle yer değiştirebilir ve geçişler yaşanabilir. Dolayısıyla da aynı kişinin hayatının faklı zamanlarında DEHB’nin o anda ve o kesitte kendini gösterme şekli değişkenlik gösterebilir. Hayatının bir döneminde hiperaktivite-dürtüsellik baskınken diğer bir döneminde ise dikkat eksikliği daha ön planda olabilir.