Panik atak birçok kaygı bozukluğu durumunda karşımıza çıkabilen bir durumdur. Hatta şeker hastalığı; kalp hastalığı; Bronşiyal astım ve hipertansiyon gibi bir çok tıbbı hastalık durumunda da panik atak ortaya çıkabilir.
Panik atak belirtileri nedir ?
Yaygın belirtileri:
Çarpıntı kalpte kuş çırpıntısı hissi
Kalp ritim artışı (Taşikardi)
Terleme dengesizlik gidişme
Nefes daralması iç çekme hava yeterslizliği boğulma hissi
Gögüs ağrısı ve gögüste rahatsızlık;patlama hissi; ağrı
Bulantı
Baygınlık hissi ; kendini boşlukta hissetme bayılma korkusu
Kızarma ter basması
Vücudu algılama sorunları uyuşukluk donukluk gibi
Kendi bedenini ve çevresini farklı algılama yabancılama
Kontrolu kaybetme ve ölüm korkusu
Orta düzey panik atakta bu belirtilerin dört tanesi hissedilir. Panik atakta en sık hissedilen belirti hızlı soluk alıp vermeye bağlı nefes daralmasıdır.
Panik atak diğer anksiyete semptomlarından hızlı başlangıç göstererek farklılık arz eder. Aşırı korku teror hissi ve ölüm korkusu ortaya çıkar Kişi kaçma eğilimindedir.
Paniği diğer anksiyete bozukluklarından ayıran en önemli özellik korkunun o anla ve yaşananla ilgili olmasıdır. Diğer kaygı bozukluklarında genellikle korku geleceğe dönüktür.
Korku reaksiyonu ve panik atak arasındaki fark
Panik atak açık bir tehlike yokken aniden başlar. Korku reaksiyonu bir korkulu neden karşısında kişinin kendisini savunması sonrası başlar.Panik atak aslında gereksiz alarm çalması gibidir ancak vücutta meydana gelen hormonal; sinirsel; genel etkiler ise gerçektir.
Panik atak tek tip bir hastalık mıdır?
Panik atak iki ana gruba ayrılır.
Beklenen panik atak : Panik oluşturucu bir neden vardır. sosyal fobi gibi. Medikal olarak hipoglisemi gibi.
Beklenmeyen panik atak : Panik durduk yerde başlar örnek işinden yeni ayrılan ve stresininde farkında olmayan bir kişinin parkta dolaşırken panik belirtileri göstermesi gibi
Panik atak ciddi bir hastalık mıdır?
Panik atak tedavisinin yapılmamasının ciddi sonuçları vardır. Eğer tedavi edilmezse bir süre sonra kişi panik olmamak için hayatında kısıtlamalara gider .Örneğin markette panik olduysa markette gitmemeye çalışır. Bu kaçınmalar gittikçe artarak hayatını sürdüremez hale gelir. Tek başına gezemez hastanelerden uzak yaşayamaz hale gelebilir. uçağa toplu taşıma araçlarına binemez hale gelebilir.
Tıbbı hastalıklara eşlik eden panik ataklar ise o hastalığın tedavisini karmaşık hale getirir. Örneğin şeker hastalığına eşlik eden panik atak durumu şeker hastasının hipoglisemiye girmemeye zorlar ve hasta diyet yapamaz hastalığın tablosu ağırlaşır.
Sigara bırakınca ortaya çıkan panik atak kişinin bırakma azmini ortadan kaldırabilir. Tüm zararlarına rağmen içmeye devam eder sigara bırakmaktan vazgeçer.
Panik atak tedavisi nedir?
İlaçlarla altta yatan sebeplerin tedavisi
Terapi ve takiptir.