Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Şizofreni; duygu; düşünce; algılama ve davranışlarda önemli değişikliklere yol açan; hastanın kişiler arası ilişkilerden uzaklaşarak kendi dünyasına çekildiği bir ruhsal hastalıktır.
Risk etmenleri:
Genetik: Toplumun %1’inde görülür. Anne ve baba şizofreni ise bu oran %35-40’a çıkmaktadır.
Yaş: Genellikle yirmili yaşlarda başlar; fakat daha erken yaşlarda veya 45 yaş üzerinde başladığı da görülür. Cinsiyet: Kadın ve erkekte eşit oranda görülür.
Medeni durum: Bekar olma evli olmaya göre daha riskli kabul edilir.
Gebelik ve doğum komplikasyonları
Enfeksiyonlar
Toplumsal sınıf
Göçmenlik
Stres verici yaşam olayları
Klinik belirtiler:
Bir aylık bir dönem boyunca; aşağıdaki belirtilerin iki veya daha fazlasının bulunması ve toplumsal/mesleki işlevselliği olumsuz şekilde etkilemesi gerekmektedir.
Sanrılar (Takip edildiği; kötülük göreceği; zehirleneceği vb. düşünceler..)
Halüsinasyonlar (sesler duyma; görüntüler görme..)
Dağınık ve anlamsız konuşma;
Ağır derecede düzensizlik gösteren davranışlar (eğitim; kişisel hijyen eksikliği; hareket zorluğu; tuhaf davranış..)
Enerji ve istek azalması; zevk alamama; toplumsal çekilme
Konuşma ve düşüncenin fakirleşmesi
Gidiş:
Belirtiler genellikle; ataklar şeklinde başlar; alevlenmeler ve kısmi düzelmeler şeklinde devam eder. İlk atak; akut olabileceği gibi sinsi bir şekilde de başlayabilir.
Başka Bir Sağlık Durumu veya Madde/İlaca Bağlı da Ortaya Çıkabilir..
Altta yatan bir hastalığa veya kanda bazı maddelerin düzeyindeki değişimlere bağlı da şizofreni benzeri belirtiler görülebilir. Bu nedenle; hasta ve yakınlarından detaylı bir öykü alınmalı; tüm psikiyatrik ve tıbbi incelemeler yapılmalı ve en uygun tedavi başlatılmalıdır. Ek olarak; bu hastalar özkıyım (intihar) ve şiddet davranışları açısından riskli bir gruptur. Bu nedenle; hem hastanın hem de yakın çevresinin bilgilendirilmesi gerekli önlemlerin alınması ve tedavinin etkinliği açısından büyük yarar sağlayacaktır.