Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Normal Doğumdan Sonra Rahim Ne Zaman Eski Haline Döner

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:16    Güncellendi: 18.02.2025 20:16

Normal doğum esnasında; vajinada bir genişleme meydana gelir ve bebeğinizin doğabilmesi açısından rahim ağzı ortalama 10 cm’lik genişliğe kadar ulaşır ve incelir. Özellikle; hamileliğinizin sağlıklı geçmesi ve bebeğinizi besleyen ve rahme giden kan akımı sağlayan özellikle plasenta damarları başta olmak üzere; rahme giren ve rahimden çıkan damarlar belirgin olarak genişler. Genelde; normal doğum yapanlarda rahim ağzı enlemesine oval bir şekilde izlenir ancak sezaryen doğum yapanlarda bu durum doğum yapmamış kişiler gibi yuvarlak olarak izlenir. Nihayetinde; doğum sırasında incelen rahim ağzı da doğumdan sonra hızla kapanır ve tamamen eski halini alması 6 ncı haftaya kadar sürebilir. Ancak; rahim ağzı hiçbir zaman eski haline dönmez.


Normal doğumdan sonra kadının vajinasındaki genişleme ile birlikte; iç ve dış dudaklarda oluşan sarkıklar meydana gelebilmektedir. Kadının cinsel hayatını olumsuz yönde etkileyecek kadar olmasa da; özellikle çoğul gebeliklerde doğum sonrasında idrar yapma fonksiyonlarını hem de cinsel hayatını olumsuz etkileyebilmektedir. Bu yüzden; sorunun çözümü adına gayet basit bir işlem olan vajina daraltma operasyonları uygulanabilmektedir. Bu durum kadını hem fizyolojik hem de psikolojik olarak da çok rahatlatabilmektedir. Vajinal bölgede oluşan renk değişikliği ise; doğumdan sonra 10 güne kadar eski görümüne ulaşır.


Gebeliğiniz boyunca aldığınız kiloların miktarı çok önemlidir. İdeal olarak; 10 ila 12 kilo alan anne adayı eski formuna kavuşmakta pek zorlanmaz. Çünkü; normal doğumdan sonra 9 ay boyunca aldığı kilolar bir anda iner. Bu aşamadan sonra dengeli beslenmede çok önemlidir. Özellikle karbonhidrat alımı kısıtlanmalıdır. Ayrıca; normal doğum sonrasında adetlerin tekrar başlaması emzirmeyen kadınlarda 6 ila 8 inci haftalarda olmaktadır. Ancak; emziren kadınlarda bu dönem daha geç olabilir ve emzirme her zaman yumurtlamayı engellemez. Çünkü dikkat etmeniz gereken kadınların adet olmadan da gebe kalabilmesidir.


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.