2000’li yılların başından itibaren kullanımda olan bir tarama testidir. Tepe-popo mesafesi(CRL) 45-85 mm arasındaki bebeklere yapılır. Aşağıdaki değerlendirme ve ölçümler yapılır:
* Kalp aktivitesi
* Bebek hareketleri
* Plasenta(bebek eşi) yerleşimi
* Bebeğin içinde bulunduğu su miktarı
* Baş-popo mesafesi ölçülerek büyüme takibi
* Kafa-gövde bütünlüğü
* Kafa kemiklerinin oluşumu ve kafa içi yapılar
* Ön ve arka vücut hatları
* İki kol-el ve iki bacak-ayak
* Mide
* İdrar torbası
* Ense Kalınlığı (NT): Bu haftalarda bütün bebeklerin ensesinde; cilt altında fizyolojik olarak milimetrik bir sıvı birikmesi vardır. Bu sıvının kalınlığı ölçülür. Bu kalınlıktaki belirgin artış; hem kromozomal hem de yapısal bozukluk riskini yükseltmektedir. Yine de artmış ense kalınlığı olan olguların çok önemli bir kısmı normaldir. Bebeğin büyüklüğüne göre ense kalınlığı sınır değeri değişmekle birlikte; 3.5 mm ve üzeri bu haftalar arasındaki tüm bebek için artmış bir ölçümdür ve ek tarama testi gerekmeden tanısal testlere geçmeyi gerektirir.
* Burun Kemiğinin Varlığı: Down Sendromlu bebeklerin yaklaşık yarısında burun kemiği ya hiç gelişmez ya da az gelişir.
* Göbek kordonundan temiz kan getiren damarın; kalbin sağ kulakçığına gelmeden önce; karaciğeri içinden geçen bölümünün (Duktus Venozus); renkli doppler kullanılarak incelenmesi.
11-14. Hafta taraması için sertifikasyon; Londra kökenli; Fetal Tıp Vakfı (Fetal Medicine Foundation-FMF) tarafından verilmekte ve takip edilmektedir.
Ultrasonografinin ardından aynı gün İkili Test için anne adayından kan alınır ve plasentadan salgılanan; serbest hCG ve PAPP-A adlı iki hormon seviyesi ölçülür.
Down sendromu ve sık görülen diğer kromozomal bozuklukların taranması için;
Yukarıdaki ultrasonografi bulguları
İkili test değerleri
Anne yaşı; ağırlığı ve boyu; sigara alışkanlığı
Annede şeker hastalığı
Tüp bebek uygulaması
Önceki gebelikte kromozom bozukluğu öyküsü
Yukarıdaki veriler bir bilgisayar programında birleştirilerek; bu hamileliğe özel bir risk değerlendirmesi yapılır. Bu değerlendirme sonucu anne adayı; alınan sınır değere göre ( Genellikle alınan sınır değer; 1/250) yüksek ya da düşük risk grubuna ayrılır. Bütün verilerin birleştirildiği bu teste; Kombine Tarama Testi denir.
11-14. Hafta Ultrasonografisi ile Preeklempsi Riskinin Değerlendirilmesi ve Önlenmesi
Gebeliğin son aylarında görülen; tansiyon yüksekliği; idrarda protein kaybı ve ödemle karakterize bir durumdur. Ağır şekli; gebelerin yaklaşık %2’sinde görülür. Özellikle 34. Gebelik haftası öncesi görülmesi; anne ve bebek için ciddi riskler oluşturabilir.
11-14. hafta ultrasonografisine; rahime giden kan akım ölçümlerinin de eklenmesi (Renkli Doppler); preeklempsi riskini belirlemede önem taşır.