Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕1)Genital veya vücudun diğer bölgelerinde oluşabilen siğiller : Hem kadında hem erkekte görülebilir. Karnabahar görünümünde; bazen tek bir bölgede; bazen birden fazla bölgede görülebilen; boyutları değişebilen ağrısız lezyonlardır.Bunlar tedavi edilmediği takdirde aynı kalabileceği gibi; kaybolabilir veya sayı ve büyüklük olarakta artış gösterebilir. Bu lezyonların kansere dönüşme ihtimali yoktur.
2) Rahim ağzı ( serviks ) kanseri : Genellikle ileri evrede belirti verirler; bu nedenle kadınlarda rahim ağzı kanserinin erken tanısı ve tedavisi için düzenli tarama yapılması ( smear + HPV test ) son derece önemlidir. Bu tarama testleri sayesinde rahim ağzı kanserine neden olan hücresel değişiklikler erken aşamada saptanıp; henüz kanser gelişmeden tedavi edilebilmektedir.
3) HPV ‘ nin neden olduğu diğer kanser türleri : vulva; vajen; anüs; baş - boyun kanserleri ( dil; bademcik; gırtlak ) dir.
4) Rekürren ( Tekrarlayan ) respiratuar papillomatozus : Boğazda ve hava yolunda yerleşmiş tedavi sonrası tekrarlayan siğillerin neden olduğu; hava yolunun tıkanmasına neden olabilen bir hastalıktır. Ses kısıklığı; hava yolu tıkanması; kansere dönüşüm tehlikesi önemli klinik özellikleridir. Tedavinin temeli cerrahi olarak çıkarılma işlemidir.
HPV özellikle çok sayıda cinsel partneri olan ( veya öncesinde olmuş olan ) kişiler ve bu kişilerin eşlerinde yaygındır.
HPV tipleri 2 ana grupta sınıflandırılır:
HPV 6 ve 11 : düşük riskli HPV türleridir ve genital siğillerin büyük çoğunluğundan bu 2 tip sorumludur.
2) HPV 16 ve 18 en yaygın yüksek riskli HPV türleridir.
Serviks kanserli olgularda görülme sıklıkları ise HPV tip 16; 18; 45; 33; 31; 52; 58; 35 dir.
Diğer yüksek riskli tipler ise; HPV tip 31; 33; 35; 39; 45; 49; 51; 52; 53; 56; 58; 59; 66; 67; 68; 69; 70; 73; 82; 85 dir.
Yüksek riskli HPV tipleri ayrıca dah nadir olarak kadın erkekte baş- boyun kanserleri ( dil; gırtlak; bademcik ) ve genital kanserlere de neden olmaktadır.