Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Laparoskopi

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:16    Güncellendi: 18.02.2025 20:16

Laparoskopi; kelime anlamı olarak karın içerisinin gözlenmesi demektir. Tanım olarak ise karın içerisinin gaz (karbondioksit; CO2) ile şişirilerek optik kamera yardımı ile karın içi organların gözlenmesi ve gerekli durumlarda ise cerrahi işlemlerin yapılması prosedürüdür.

Laparoskopi Prosedürü

Karın duvarına gebellikle göbek deliğinden 5-10mm kesi yapılarak aynı çaptaki trokar denilen yardımcı aletlerle karın içerisine ulaşılır.

Karın içerisine ulaşıldığından emin olunduktan sonra bu trokar aracılığı ile karın içerisi karbondioksit (CO2) gazı ile 12-15 mmHg basınç ile şişirilir. Ardından yapılacak cerrahi prosedüre göre ilave olarak ek trokarlar (genellikle jinekolojik cerrahiler için 2 veya 3 ilave trokar) yerleştirilir. Böylece jinekolojik cerrahi için bir adet göbek deliği; iki adet hastanın sol alt karın bölgesinden ve gerekirse bir tane de sağ alt karın bölgesinden olmak üzere toplam 3 veya 4 trokar yerleştirilir. Bu trokarların yerleştirilmesi için karın cildine yapılan kesiler genellikle 5 veya 10 mm olmaktadır. Göbek deliğinden yerleştirilen trokar içerisinden geçen kamera yardımı ile karın içi gözlenirken diğer trokarlardan da cerrahi işlemi yapmak için tutucu klemp; makas; protegü; kanama durdurucular (damar mühürleyici / kesici enerji modaliteleri) cerrahi prosedürde kullanılmaktadır. Laparoskopik cerrahi tamamlandıktan sonra karın cildindeki 5-10mm boyu-tundaki cilt kesileri ince dikişlerle kapatılmaktadır.


Jinekolojide Laparoskopinin Kullanımı

Jinekolojide laparoskopi tanı ve tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Tanısal olarak; açıklanamayan kronik pelvik ağrı ve açıklanamayan infertilitede kullanılırken tedavi amaçlı olarak ise myom; endometriozis; over (yumurtalık) kistleri ve tümörleri; dış gebelik; tuboovarian abse; rahim / vajen sarkması; idrar kaçırma ve jinekolojik kanserlerin tedavisinde kullanılmaktadır.

Laparoskopik olarak yapılan jinekolojik ameliyatlar;

• Rahmin alınması (histerektomi)

• Yumurtalık alınması (ooforektomi)

• Yumurtalık kisti alınması (kistektomi)

• Tüplerin alınması (salpenjektomi)

• Myom alınması (myomektomi)

• Tüplerin bağlanması (tüp ligasyonu)

• Karın içi yapışıklıkların açılması (adezyolizis)

• Tüplerin açılması

• Rahim sarkmasının düzeltilmesi (sakrokolpopeksi)

• Rahim kanseri cerrahisi



Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.