Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Eyvah Uyuyamıyorum: Stres Kaynaklı Uyku Problemleri İle Nasıl Baş edebiliriz?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:08    Güncellendi: 18.02.2025 20:08

Pandemi döneminin bizde yarattığı en büyük problemlerden biri de uyku sorunu. İngiltere nin bağımsız araştırma şirketi olan IPSOS; 2254 kişiye yaptığı anket sonucunda pandemi döneminde insanların %63’ünün stres kaynaklı uyku problemi olduğunu saptamıştır. Alttan yatan sebepler araştırıldığında kimilerinde işsiz kalma korkusu; kimlerinde boşlukta hissetme kimilerinde ise enfekte olma korkusu olduğu ve bunun yarattığı stresin uyku bozukluğuna yol açtığı belirlenmiştir.

Pandemi döneminde tehlike altında olduğunu düşünen beyin; tepki veremeyeceği uyku ve dinlenme modunda olmayı reddediyor. Bir bakıma bizi korumaya almak istiyor. Dolayısıyla kişiler artmış stres seviyesi ile birlikte ya normalden daha az uyku uyuyor; ya uykuya dalmakta güçlük çekiyor ya da nicel olarak uyumuş olsa bile yorgun ve bitkin uyanıyor.

Normalde; tehlikeli yaşam olayı devam etse bile zamanla stresimizin azalmaya geçmesini ve uykumuzun normalleşmesini bekleriz. Ancak uyku döngünüzün bozulmuş olması ve bunun alışkanlık haline gelmesi söz konusu olduğu için; uykuyu sağlıklı hale getirmek için hayatımızda bazı değişiklikler yapmamız gerekmekte.

İşte bunlardan bazıları:

1. Uyuma ve uyanma saatlerinizi sabitleyin:

Ilk önce belirlediğiniz saatlerde uyanarak işe başlayabilirsiniz. En az 1 hafta boyunca belirli saatlerde kalkarsanız; yatma saatiniz yavaş yavaş erkene çekilmiş olacaktır. Belirlediğiniz saatlerde yatakta durmayı unutmayın.

2. Haber sitelerinde geçirdiğiniz zamanı azaltın:

Stres seviyenizi ve kaygınızı arttıracak her türlü haber uykunuza da negatif etki edecektir.

3. Yatak odanızdan elektronik aletleri uzaklaştırın:

Yatmadan 1 saat once her türlü elektromanyetik ışık yayan monitör; tv; telefon; tablet gibi araçlardan arınmalısınız. Çok kısa sürede uyku kalitenizin arttığını fark edeceksiniz.


4. Gün ışığı ile uyanın:


Sirkadyen ritminiz gün ışığı ile uyanıp; karanlıkta daha fazla melatonin salgılatıp uyumanıza fayda sağlar. Bu nedenle sabah uyanır uyanmaz perdeleri açıp gün ışığına maruz kalmak sizi daha dinç şekilde güne hazırlayacağı gibi; gece karanlıkta yatmak da daha kolay uykuya dalmanızı sağlayacaktır.


5. Yatmadan 4-6 saat önce egzersiz yapın:


Sağlıklı bir uyku için vücut ısısının düşmesi şart. Yaptığınız egzersiz vücut ısınızı kolayca yükseltse de; bir o kadar kolay da düşürecektir. Vücut ısınız düştüğü zaman da kolaylıkla uykuya dalabilirsiniz



Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.