Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Öfke patlamaları; ağlama krizleri yaşayan çocuklarınıza uygulayabileceğiniz bir kaç yöntem
önereceğim. Bunların hayatınızda yer etmesi ve düzenli olarak yapılmasının çok büyük önemi var.
Her çocuğun mizacı eşsizdir o yüzden yöntemleri uygularken sabırlı kararlı ve tutarlı olun.
Çocuklarınıza duygularını tanımasında önderlik edebilirsiniz. Mesela okuduğunuz hikâyelerdeki
üzüntü; utanma; mutluluk; tiksinme; heyecan; şaşkınlık ve öfke duygularının yüz ifadelerini ve
seslendirmesini çocuğunuzdan yapmasını isteyebilirsiniz.
Çocuğunuzu gözlemleyin ve sinirlenmeye başladığını fark ettiğinizde;(ellerini yumruk yapar; dişlerini sıkar; kaşlarını çatar; gözlerini diker... gibi ) hemen onunla konuşun; “şu an öfkelenmeye başladın galiba istersen olaylar daha büyümeden bunu çözelim ister misin?” Gibi önerilerde bulunabilirsiniz.
Sinirlendiği esnada onu yalnız bırakmayın belki sarılmaya ihtiyacı vardır belki anlaşılmaya. Sarılmayı reddediyorsa o zaman onun göz hizasına inip göz teması kurup öfkesini onun anlayabileceği şekilde sorun. Ellerinizle göstererek “öfken bu kadar mı yoksa bu kadar mı“; ya da “öfken fare boyutunda mı yoksa bir fil boyutunda mı” gibi sorular sorarak duygularını somutlaştırmasına yardımcı olabilirsiniz.
Günlük olarak beraber nefes egzersizleri yapabilirsiniz.4 saniye yavaşça nefes alıp biraz tutup 8 saniyede yavaşça bırakabilirsiniz. Balon şişirmek; renkli mumları üflemek; çiçek ve meyveleri koklamak gibi oyuna çevirebileceğiniz aktiviteler de rahatlatıcı olacaktır.
Bunları düzenli uygulamanız ve çocuğunuzun rahat; sakin olduğu zamanları tercih etmeniz önemlidir. Çocuğunuzu tanıyıp ona göre aktiviteleri çeşitlendirebilirsiniz.