Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:08    Güncellendi: 18.02.2025 20:08

Günümüzde hiperaktif terimi her yerinde duramayan yada enerjisi fazla gelen çocuğa söylenen söz haline geldi. Peki kimdir bu dikkati dağınık; hiperaktif çocuk ?

En önemli belirtilerden bir tanesi; Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun çocuk da varlığından söz edebilmek için görülen farklılıkların yedi yaşından önce başlaması; okul ve ev gibi en az iki ortamda görülmesi; süreklilik göstermesi ve günlük yaşamı etkileyecek boyutta olması gerekir.

Okul öncesi çocuklarda kesin bir tanı koymak zordur; çünkü görülen o ki küçük çocukların çoğu hareketlidir ve davranışları değişkenlik gösterir. Bu durumda zaman içinde değerlendirme yaparak gelişim izlenmelidir.Değerlendirme yapan uzman; klinik gözlemleri; muayene bulgularını; yapılan test sonuçlarını aile ve öğretmenden aldığı bilgilerle birleştirerek tanıya ulaşır.

Çocuğa kesin tanı koymak kolay değildir; çünkü yaşanan aile içi problemler; sağlık problemleri; öğrenme güçlüğü gibi sorunlar da çocuklarda hareketlilik ve tutarsız davranışlara sebep olabilir. Her ne kadar Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtileri mevcut olsa da; böyle bir durumda çocuk Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu tanısı almaz.

Belirtilerine ve bu çocukların özelliklerine bakacak olursak;

  • Hiperaktif çocuklar dikkatlerini toplamakta zorlanırlar; davranışlarını düşünmeden ani gerçekleştirirler ve genellikle fazla hareketlidirler. Bazılarında ise; dikkat eksikliği ve tutarsız davranışlar görülmekle birlikte aşırı hareketlilik olmayabilir. Aslında çoğu çocuk zaman zaman bu şekilde davranabilir fakat hiperaktif çocuklar hemen her zaman böyle davranışlar gösterirler.

  • Ayrıntılara özen gösteremez; derslerde basit dikkatsizce yanlışlar yapar. Dikkatini sürdürmekte zorlanırlar.

  •  Doğrudan kendisi ile konuşulurken dinlemiyor gibi görünüp iletişim sürdüremeyebilirler.

  • Verilen görevleri çoğu zaman eksik yapar. Sorumluluklarını yerine getiremezler.

  •  Ödev yapmak istemez. Uzun süre dersin başında oturamazlar.

  •  Dikkati kolayca dağılır. Unutkandırlar. Planlı davranamazlar.

  • Çocuklar kıpır kıpırdır; uzun süre hareketsiz kalamazlar. Uygunsuz ortamlarda koşturur ya da bir yere tırmanırlar. Tehlike sorunu yaşayabilirler.

  • Arkadaş ortamında sessiz oyun oynayamaz; oyun arkadaşlarıyla sorunlar yaşarlar.

  • Fazla konuşur. Karşıdaki kişi cümlesini tamamlanmadan cevap verir soru sorarlar.

  • Dağınık plansız ve düzensiz çalışır; zaman sınırlamalarına uyamazlar. Bu yüzden kontrollü çalışmalarda düşük performans gösterirler.

Belirtilerin 6 aydan uzun süre görülüyor olması önemlidir. Davranışlar ders başarısı ve günlük hayattaki akışımızı etkiliyorsa bir uzmandan yardım almanız çocuk ve sizin için faydalı olacaktır.                       



Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.