Bazı insanlara bakarsınız; başkalarıyla ilişkilerinde samimi ve rahattır. Bazıları ise oldukça mesafeli davranırlar ve yakın ilişkilerden çekinirler; biri samimiyet kurmak isterse; ya ilişkilerini bitirmeyi tercih ederler ya da araya büyük mesafeler koyarak idare ederler. Bu tür kişiler; en çok da sınırlarının aşılmasından ve sonrasında mağdur durumda olmaktan çekindikleri için böyle davranırlar. Peki; kendi ilişkilerimizde bizler nasıl bir tutum içerisindeyiz; bir başka deyişle; ilişkilerimiz güvenli bağlanma üzerine mi?
Bir çocuğun ilk bakım verenle veya anne ile kurduğu ilişkiyle aralarında oluşan bağın şekline göre; çeşitli bağlanma stilleri oluşur. İlk bağlanmanın oluşmasıyla çocuk; gelecekteki davranışlarını ve düşüncelerini etkileyecek olan duygusal yatırımlarda bulunur. Karşılaştığı yeni insanlara karşı da; küçükken annesiyle kurduğu ilişkisi nasıl ise ona göre bağlanma şekli geliştirir.
Bir insan hayatında ilk olarak anne-babasıyla veya onların yerine geçebilecek bakım verenlerle ilişki kurar. Dünyanın nasıl bir yer olduğunu ve başkalarına nasıl davranması gerektiğini ilk onlarla öğrenir. Eğer anne çocuğuna dünyanın tehlikeli bir yer olduğunu; bu yüzden de güvenilmez olduğunu hissettirirse; çocuk ilişkilerinde olması gerekenden daha fazla temkinli; kaygılı veya kaçınmacı davranarak güvensiz bir bağlanma oluşturacaktır. Çünkü çocuk; anneye ihtiyaç duyduğunda yanında bulamamış ve beklediği ilgiyi ve sevgiyi yeterince görememiştir. Bu yüzden de bu eksikliği; ya başkalarını kaybetme korkusuyla çok fazla bağlanarak (kaygılı bağlanma) ya da başkalarından görebileceği zararı minimuma indirebilmek adına uzak durmayı (kaçınmacı bağlanma) tercih ederek gidermeye çalışacaktır.
Diğer yandan; gerektiğinde annesini yanında gören; onun sevgisini ve şefkatini yeterince hissedebilen bir çocuk; yetişkinliğinde ise başkalarıyla ilişkilerinde ölçülü olmayı tercih eder. Hem sınırlarını koruyabilen; hem terk etme korkusu yaşamadan güven duyduğu; kendinden emin bir şekilde sağlıklı ilişkiler kurar. İşte bu noktada kişi güvenli bir bağlanma içerisindedir. Başkalarıyla kolaylıkla empati kurabilir; bir sorunla karşılaştığında hemen agresif olmak yerine; çözümler üretmeye çalışır. Yeri geldiğinde sıcak ve muhabbetli yakınlıklar kurabilir. Ancak bir ilişki; güven içerisinde değil ise ve kişi kaygılarından dolayı ilişkilerindeki dengeyi tam olarak sağlamakta güçlük çekiyor ise; dünyayı ve çevresini nasıl algıladığını etkileyen o ilk ilişkisine yönelik ipuçları toplayabilir. Böylece kazandığı farkındalık sayesinde; ilişkilerine daha doğru yön verebilir.