Çocuklar bizler kadar duygularını veya düşüncelerini iyi ifade edemezler. Bir çok zaman düşüncelerinin ve duygularının farkında varamazlar ve bunları anlamlandıramazlar. Bunu yapamayan çocuklar oyun yöntemini kullanarak duygu ve düşüncelerini çevresine anlatmaya çalışırlar. Bunun yanında ise oyun sayesinde kendilerini ve çevreyi keşfederler. Çocuklar yaşadıkları olumsuz duygu ve durumları oyun şekline dönüştürerek çevrelerine durumu ve süreci anlatmaya çalışırlar. Bu bir ‘’beni keşfetme benim durumumu farkına var’’ deme şeklidir. Bazen oynadıkları oyunlar çok eğlenceli olurken bazen de daha travmatik oyunlar oynamayı tercih edebilirler.
Oyun terapisi ise ; çocuklarda görülmekte olan psikolojik problemlerin ve davranış bozukluklarının uzman bir kişi tarafından oyuncaklar kullanılarak tedavi edilmesi veya iyileştirilmesi olarak tanımlanmaktadır. Travmatik olaylar yaşayan çocukların bu deneyimlerini iyi anlamak; duygularına ulaşmaya çalışmak ilk adımdır. En çok kullanılan teknik ‘’rol oyunları’’dır. Çocuk; terapiste hayatında giden olumsuz durumları oyunlaştırarak gösterir. Çocuklar bu sayede duygularını anlamayı; keşfetmeyi; yeniden şekillendirmeyi ve bu zor duygularla başa çıkmayı öğrenir.
Genellikle 2- 12 yaş arası çocuklar için sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Alanında uzman kişiler oyun terapisi odasına çocuk ile birlikte girerek terapilerini gerçekleştirir. Daha sorasında ise aile danışmanlığı seanslarında aileyi bilgilendirir.
Oyun Terapisinin çocuğa katkıları nelerdir:
İç dünyasında yaşadığı duyguların aktarımı
Kendini iyi hissetme hali ve problemlerle başa çıkma becerilerinin gelişmesi
Kendini ve çevreyi güvenli hissetmesi
Farkındalık gelişimi
Problemli olan davranışlarda azalma veya iyileşme
Kendini iyi ifade edilme
Benlik gelişimi
Sorumluluk alma becerileri gelişmektedir.
OYUN TERAPİSİ HANGİ DURUMLARDA KULLANILIR ?
Alt ıslatma veya altına yapma
Okula uyum problemleri
Akran ve arkadaş ilişkileri problemleri
Dikkat eksikliği ve hiperakitive
Sınır ve kural problemleri
Kayıp ve yas süreci
Ayrılık; ölüm; yas; göç gibi travmatik durumlar
Boşanma
Anne baba ölümü
Korkular
Kaygılar
Benlik gelişimi
Özgüven eksikliği
Öfke
Davranış bozuklukları
Cinsel taciz
Psikolojik veya fiziksel şiddet
Yalan söyleme
Sosyal beceri gelişimi
Oynanan oyunların temel fonksiyonları vardır. Bunlar; kavramsal - fiziksel gelişim; ve duygusal dışavurumdur. Oyun terapisti sayesinde oyun duygusal amaca hizmet eder. Bu da çocuğun sağlığındaki dengede önemli rol oynar.