‘’SEN’’ diliyle değil ‘’BEN’’ diliyle konuşun: Bazen çocukların bazı davranış veya sözleri göz ardı edilemeyecek derecede kızgınlık oluşturabilir. Örneğin: Defalarca tembihlediğiniz halde olumsuz davranışları devam ettirebilir. Bu gibi durumlarda kızgınlığınızı aniden ifade etmekten kaçının. ‘’ Neden dikkat etmiyorsun; sana bin kere tembih ettim; ne laf dinlemez çocuksun’’ gibi ifadeler sen diye sarf edilen bu sözler; çocuğun kişiliğine birer saldırıdır. Bu ifadeler çocuğun güvenini sarsar; üzer ayrıca daha da sinirlendirir; kızdırır ve direnmesine neden olur.
Sen diliyle olumsuz duygularımızı dile getirmek; eleştirmek karşı tarafa olumsuz duygular yükler. Çocuk kendini itilmiş; sevilmemiş; reddedilmiş hisseder; özgüveni sarsılır.
Oysaki ben dili; çocuğun bir davranışı bize kabul edilemez gibi göründüğünde; gerçek düşünce ve duygularımızı çocuğu suçlamadan ortaya koymaktır. Ben dili; kullanıldığında çocuk savunucu tutuma geçmez.
Ben diliyle konuşmak duygu ve düşünceleri anında ilettiği için kullanılan kişiyi rahatlatır. ‘’Neden böyle yaptın?’’ yerine; ‘’Bu davranışına çok içerledim’’. ‘’Terbiyesiz; anneyle böyle konuşulur mu?’’ yerine; ‘’Benimle bu şekilde konuşman beni kırıyor.’’
Ben dili ifadeleri; bizimle; gerçek düşünce ve duygularımızla ilgilidir. Karşınızdaki kişi hakkında değerlendirme ve yorumlarımızı değil; bizim duygu ve yaşantılarımızı açıklar.
Ben diliyle konuşmaya bir örnek verecek olursak;
Baba işten eve yorgun gelmiş; koltuğa uzanmış dinleniyor. Çocukta oyuncak müzik aletleriyle sesli ve bağırarak oyun oynuyor olsun.
Baba: Oğlum gürültü yapma. (Sen dili)
Çocuk yapmaya devam eder.
Baba tekrar bağırır yapma diyorum sana; çocuk devam eder.
Baba: Ne laf anlamaz çocuksun yapma diyorum; şimdi o oyuncakları elinden alacağım. (Sen dili).
Çocuk ağlamaya başlar.
Bunun yerine;
Baba : İşten yeni geldim; çok yorgunum; müzik aletleriyle oynadığın zaman çok başım ağrıyor; çok da kızıyorum. Başka bir şeyle oynamaya ne dersin? Dediğinde; Çocuğun yaptığı davranışı tanımladı; kendisi üzerinde ki etkisini çocuğa anlattı; durumun kendi üzerinde ki duygusunu belirtti ve çocuğa yapabileceği başka bir alternatif önerdi. (Ben dili)