Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Sokratik Sorgulama ; Felsefe ve Psikoloji Sentezi

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:08    Güncellendi: 18.02.2025 20:08

Sokratik Sorgulama Nedir ?

Sokratesin kendine has sorgulama veya diyalog;konuşma ve doğurtma tekniği diyebiliriz.Konuşma içersinde ki bireyi kendi içinde bulunan potansiyel düşüncelerini; yaklaşımlarını;bireyin kendisinin bile farkında olmadığı düşünme sistematiğini işlevsel hale getirmeye yönelik sistemdir.( Tanım çeşitlendirilebilir.)

Sokratik Sorgulama Yöntemi Ve Terapi

Sokratik sorgulamayı yöntem olarak baz aldığımız zaman aklınıza gelebilecek her türlü tanım ve kavram üzerine yeniden yaratmaya yönelik bir sistem oluşturabilir.
Zevkler;gerçeklik olgusu;kimlik;kişilik;yalan;iyi ve kötü;ilişki açıları ve tanımları;değerler;ahlak vs. doğru bildiğimiz şeyler ve yazılı olmayan;doğruluğunu ve tanımlamasını sorgulamadığımız tanımları tekrar sıfırdan salt bir şekilde –kendi zihnimize- ait bi şekilde keşfetmemizi sağlar.

Yaşadığımız psikolojik farklılığın ( Bozukluk;sıkıntı ve türevleri diye adlandırılır genel literatürde ) kendimize ait olup olmadığından bile tam olarak emin olamayabiliriz.
 

Bu yüzden ilk olarak bize ait olup olmadığı belli olmayan bir sistemin psikolojik yansımalarından önce Sokratik Sorgulama  (Sadece yöntem olarak düşünebilir;beslendiğimiz nokta Psikoloji;Felsefe aslında her şey diyebiliriz.)  tanımlarımızı;her şeyleri ve hiçbir şeyleri netleştirmemize;vizyon kazanmamıza ve burda yazmakla bitmeyecek bir gelişim döngüsüne girmemize yol açabilir;yol yaratabilir.

Örnek Diyalog (  İçerik ve Sorgulama Detayı Değişebilir)

+ Düşüncelerinizin gerçekten kendinize ait olduğunu düşünüyor musunuz ?
-Evet kendi düşüncelerimin üzerine hareket edebiliyorum; düşünebiliyosam kendime aittir.
+Düşünebiliyor olmamız bize ait olduğunu mu gösterir ?
-Evet.
-10 yaşında ki bir çocuk düşünelim kendine ait gerçek düşünceleri tam olarak olabilir mi ?

( Devamında ortaya çıkan yeni bilgiler üzerine soru tekrarlanabilir;devam edilir.)


Bu konuşma örneğine bakıldığında eksik tanımlama görebiliriz; yani düşüncelerimiz çocuk örneğinden yola çıkarak bakıldığında; aslında kendi düşüncelerimizin belli bir olgunluğa;zihinsel yeterliliğe gelene kadar milyon tane iç-dış faktörden etkilendiğini; maruz kaldığımızı görüyoruz. Ebeveynler;sosyal çevre;çocukluk dönemi;eğitim süreçleri ; sokak;herhangi bir insan veya markette gördüğümüz bir şey; duyduğumuz bir konuşma ve türevleri bunlara dahildir.

Burdaki ayırıcı nokta zihnimizin bu zamana kadar geldiği noktada farkındalık kazanıp ( Gerçek anlamda ) bahsedilen döngüleri yok edip;yeniden tanımlamaktır.
 


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.