Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Çocuklardaki Okul Fobisi ve Çözüm Önerileri

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:08    Güncellendi: 18.02.2025 20:08

Yeni eğitim döneminde okul öncesi ve birinci sınıfların uyum haftası dün itibariyle başladı. Uyum haftasında; öğrencilerin okula daha kolay uyum sağlamaları amacıyla bir dizi etkinlikler yapılıyor. Çocuğun; eğitim ortamını tanıması ve sevmesi; öğretmen ve okul arkadaşlarıyla tanışıp kaynaşması sağlanıyor.

Çocuk; anne babasından ilk ayrılığını okula başlamasıyla birlikte deneyimliyor. Bu da elbette kolay olmuyor. Bazı çocukların bu dönemi daha rahat atlatabildikleri bazılarınsa okula gitmek istemediklerini görüyoruz. Okula gitmek istemeyen çocuk; anne babasını bırakamıyor ve ağlıyor. Bu durum şiddetli bir hal aldığında çocuk; okul fobisi geliştiriyor. Okul fobisi; çocuğun okula karşı hissettiği yoğun korku halidir. Okul korkusunun nedenini ailede aramak gerekir. Aşırı koruyucu; çocuklarına aşırı düşkün(bağımlı) veya kaygılı ailelerin çocuklarının; ayrılık kaygısını daha fazla yaşadığını görmekteyiz.

Bu dönemin üstesinden gelmek için ailelerin üzerine düşen görevler:

- Okul hayatına yeni başlayan çocukların ailelerinin; mutlaka çocuğun kafasındaki belirsizlikleri gidermek amacıyla okulun nasıl bir yer olduğu; neden gidildiği ve neler yapıldığı ile ilgili bilgilendirmesi gerekir.

- Ana-babanın; çocuğun korkularını yargılamaması ve küçümsememesi gerekir.

- Çocuklarına karşı tutarlı davranarak; net bir tavır sergilemeleri önemlidir.

- Eğer aileler kaygı yaşıyorlarsa; bu durumu çocuklarına yansıtmamaya çalışmalıdırlar. Çünkü çocuklar bu kaygıyı hisseder ve onlarda da kaygı oluşmaya başlar.

- Çocuğun şiddetli bir okul korkusu oluşmuş ve zamanla azalma göstermiyorsa bir uzmandan yardım almaları tavsiye edilir.

Burada öğretmenin önemini de unutmamak gerekir. Öğretmen; çocuğun okulu sevmesinde büyük rol oynar. Çocuğun yaptığı iyi davranışları ödüllendirmeli; okul kurallarından bahsetmeli; arkadaşlarıyla kaynaşması için oyunlar ve etkinlikler planlamalıdır. Öğretmen ve ailenin sıkı bir iletişim içinde olmaları iyi olacaktır.


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.