Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

WISCK-IV Nedir?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:08    Güncellendi: 18.02.2025 20:08

Yetkin uzmanlar tarafından 2 yaştan itibaren uygun ölçme araçları kullanılarak zekânın değerlendirmeleri birçok şekilde yapılmaktadır. Bu değerlendirmelerle birey hakkında çeşitli kararlar verilmektedir.

Amerika’da güncellenen WISC-IV’ün telif hakkı 2008 yılında Türk Psikologlar Derneği TPD) tarafından alınmış olup; 2008-2012 yılları arasında Öktem ve arkadaşları tarafından TÜBİTAK destekli proje olarak Türkiye Standardizasyonu tamamlanarak 2013 yılında uygulamaya başlanmıştır.

“Psikometrik bağlamda zekâ ‘kişinin; farklı zihinsel becerileri ölçmek için geliştirilmiş alt testlerden oluşan bir test bataryasında gösterdiği başarımın aynı yaştaki ve özelliklerdeki norm grubunun başarımı ile karşılaştırılması sonucu elde edilen tekil bir sayı; yani IQ olarak tanımlanabilir’.” WISC-IV’ten önce kullanılan WISC-R testi zekâyı 3 bölümde (Performans Zekâ Puanı; Sözel Zekâ Puanı ve Tüm Test Ölçek Puanı) incelerken; güncellenen WISC-IV testi zekâyı 5 bölümde (Sözel Kavrama; Algısal Akıl Yürütme; Çalışma Belleği; İşlemleme Hızı ve Tüm Ölçek Zekâ Puanı (TÖZP)) incelemektedir. 6 yaştan 16 yaş 11 aya kadar uygulanabilen bu test; çocuğun motivasyonuna ve hızına göre belirlenip yaklaşık 1;5-2;5 saat arası sürebilmektedir. Testin değerlendirilmesi; sadece test puanlarına bakılmaksızın; davranışsal gözlemler; okul ve aileden alınan bilgilerle bütüncül olarak ele alınmalıdır.

Test sayesinde; çocuklar; test değerlendirilmesi esnasında hem normlara göre hem de kendi içlerindeki başarı dağılımına göre kapsamlı bir şekilde değerlendirilmektedir. Sonuçlar ailelerin problemlerine çözüm olarak yorumlanmalı; çocuğun yararına odaklanılmalı; çocukların etiketlenmelerini önlemek adına sonuç puanları değil; sonuca yönelik çözümler önemsenmeli; etik kurallara dikkat edilmeli; güncelliğini ve güvenilirliğini koruması adına da sadece Türk Psikologlar Derneği onaylı Psikologlar tarafından uygulanmalı ve yorumlanmalıdır.


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.