Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Sakin Ol!

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:08    Güncellendi: 18.02.2025 20:08

Her birey birbirinden farklıdır; öyle ki çocuklarda birbirlerinden farklıdır. Ancak; meraklı olmak hepsinin ortak özelliğidir. Öğrenmek isterler; araştırmak isterler; sorgularlar. Bazı çocuklar meraklı olma süreçlerinde sakin olabilirler; sınırlarını bilirler; bazı çocuklar ise bu süreçte zorluk yaşayabilirler. Bu zorlukların yaşanma sebebi; bazen genetiktir; bazen mizaç özelliğidir bazen ise anne ve baba tutumundan kaynaklanır. Ama hepsinin de bir çözümü; süreci kolaylaştıran yöntemleri vardır. Bu süreçte önemli olan farkında olmak; yanında olmak; kabul etmek ve birlikte yol almaktır.

Zorluk yaşayan çocuklar; tahmin ettiğiniz üzere; özel durumları olan çocuklardır (hareketli olma; hiperaktivite veya dürtüsel). Çocuklar bu süreçte sürekli olumsuz pekiştireç aldıkları için yorulurlar ya da aksi davranış sergilerler. Böylece iki tarafta yıpranır. Fakat süreci ve durumu; dev dalgalar olarak düşünecek olursak; dalgaların üstüne koşamazsınız; yürüyemezsiniz; sörf tahtanızla içine giremezsiniz; dev dalgalar ile birlikte hareket etmeyi öğrenmemiz gerektiğini daha iyi anlayabilirsiniz. Öncelikle çocuğunuzun bu özelliklerini siz kabul etmelisiniz ki çocuğunuza da kendi durumu hakkında farkındalık kazandırabilesiniz. Farkındalık kazanan çocuk; kendi duygusunun; düşüncesinin ve davranışlarının da farkına varır. Böylece; nedenini daha çabuk kavrar. Ancak; çocuğun farkındalık kazanabilmesi için anne ve babanın çocuğunu kabul etmesi gerekir. Kabul etme davranışı; çocuğun her türlü duygusunu; her türlü davranışını; her türlü düşüncesini yargılamadan kabul etme demektir. Kabul edilen çocuk; yanında olunduğunu; sevildiğini hisseder; ki bu da değişimin başlaması için fitilin ateşlendiği anlamına gelmektedir. Kabul etme ve çocuğun kendisinin kabul edildiğini anlama süreci zaman alır. Çocuğunuza durmasını öğretme sürecinde; sabırlı olmanız gerektiğini hiçbir zaman aklınızın ucundan çıkarmamanız gerekmektedir.

Birlikte yol alırken; çocuğunuzla geçirdiğiniz ve kimsenin sizi rahatsız etmediği süreleri arttırın. Çocuğunuza; onu sevdiğinizi ve sizin için ne kadar değerli olduğunu hissettirmekten korkmayın. Bireysel vakitlerinizde; nefesinize odaklanın; konsantre olun; birbirinizi daha yakından tanımaya çalışın ve sonra "SAKİN OLMA" etkinliklerinize başlayabilirsiniz. İç dünyasında olup bitenleri; sizin yargılamadan dinleyeceğinize inanmalıdır. İç dünyasında yaşadıklarını deneyimledikçe; sorular sorun; nefes alıp vererek rahatlamasını öğretin; dikkatini hedeflerine değilde ana yönelmesini sağlayın; bedenine odaklanmasını ve bedenindeki değişmeni farketmesini sağlayın; bedeninin verdiği ipuçlarını yakalayarak sınırlarını keşfetmesini öğretin;  dikkatini farklı bir yöne çevirdiğinde işlerin nasıl daha kolay çözüldüğünü anlatın… Kabul etme; anlayış gösterme ve birlikte yol almada; yaratıcılığınıza güvenmelisiniz; duygularının resmini yapmak; patlayacak gibi hissettiği duygularla nasıl baş edeceğini gösteren dramalar uygulamak; duygularını anlamlandırabilmesi için renklerden yararlanmak; düşüncelerin ne olduğunu anlatmak için hayaller kurmak; gibi.

Uzun yolculuğunuzda; keyifli bir rota belirlemenizi ve sabırlı olmanızı hep aklınızın bir köşesinde tutmanızı dilerim…


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.