İlişkiler partnerlerin birbirlerine nasıl davrandıklarına bağlı olarak güvenli- şiddet içeren arası bir ölçekte değişkenlik gösterir. ilişki içerisinde karşılaşılan şiddet fiziksel ise bunu kavramak kolay olur. Fakat psikolojik; duygusal; cinsel şiddet davranışlarının anlamlandırılması her zaman kolay olmuyor.
Aşağılama; suçlu hissettirme; yalnızlaştırma; mahrum bırakma; tehdit; korkutma; ısrarlı takip vb. gibi davranışlar; özellikle 16- 24 yaş arası gençlerin ilişkilerinde gözlemlenen şiddet davranışlarından en yaygın olanlarıdır.
Gençlerin kurduğu flört ilişkisinde böyle davranışlardan kendini koruması için öncelikle yetişkinlerin bakış açılarının değişmesi gerekir. Ebeveynler ve yetişkinler yakınlarını; çocuklarını; kardeşlerini flört dönemi şiddetinden korumak istiyorlarsa; gençler arası ilişkinin uygun olmadığını düşünerek baskı kurmamalıdır. Gençler arası ilişkilerin olgun olmadığını varsayarak; ancak yetişkin olduklarında anlayacaklarını söylemekten; onlar adına inisiyatif alarak kurtarıcı rolüne bürünmekten kaçınmalıdır. İlişkilere dair kişisel değer yargılarını ya da olumsuz deneyimlerini gençlere yansıtarak onların da olumsuzluklar yaşayacağını ön görerek ; ayrılmaları için zorlamamalıdır.
Bu tarz kısıtlayıcı ve ön yargılı ebeveyn davranışları gençlerin yaşadığı ilişkiyi gizli tutmasına sebep olur. Gizlenen ilişkinin güvenli olup olmadığını anlamak; şiddet içeren davranışları fark etmek ve genci korumak zorlaşır. Bunun yerine yetişkinler; gencin gelişim özelliklerine göre; açık ve dürüst olabilecekleri bir alan açmalıdır. Sadece ilişkideki riskleri ve olumsuzlukları konuşmak değil aynı zamanda güvenli ilişkinin nasıl olacağı hakkında da konuşmalıdır. Sağlıklı sınırlar oluşturabilmelerini destekleyecek; güçlendirici ve olumlu örnekleri onlarla paylaşmalıdır.
Şiddet; genç; yetişkin çoğu insan için baş edilmesi zor; kafa karıştırıcı bir deneyimdir. Şiddetin uyarı sinyallerini tanımak; şiddetin ipuçlarını yakalamak kendimizi şiddetten korumak için büyük önem taşıyor. Ebeveynler ve yetişkinlerin gençleri bu konuda bilgilendirmesi; bu sinyalleri önce kendi tanıyarak çocuğuna da anlatması ve fark ettirmesi gerekir.
Güvenli ilişki; kararların ortak alındığı; ilişkiye dair konular ve cinsellikle ilgili konularda ortak duygu paylaşımlarının olduğu; adil; özgür bir ilişkidir.