Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Travma Sonrası Stres Bozukluğu travmatik bir yaşantının sonucunda karşılaşılabilecek yoğun stres karşısında ortaya çıkabilecek bir kaygı bozukluğudur. Travmatik yaşantı kişinin kendi yaşadığı bir olay olabileceği gibi; yakınının yaşadığı bir olay sonucu da olabilir.
Travmatik Yaşantı
Yaşamın belirli dönemlerinde kişiyi üzecek birtakım problemler yaşanabilir. Bu problemler kişi veya kişileri o an için zayıf duruma soksa da zaman içerisinde etkisi azalır ve hayat eskisi haline döner. Fakat bazı durumlar farklıdır. Kişiler olayın etkisinden çıkamaz; olayı tekrar tekrar yaşıyor hissine kapılabilir. Bu kişilerde uyku problemleri; öfke; tedirginlik; ani irkilmeler ve bedensel rahatsızlıklar (çarpıntı vs) görülebilir. Durum bu seviyede ilerledikçe kişiler sosyal çevreden çekilme; olayı hatırlatan durum ve kişilere karşı yabancılaşma hissi oldukça artar.
Travmaya dair anılardan kurtulamama; olayı tekrar tekrar yaşıyormuş gibi görüntüler; kabuslar görme; olayı hatırlatan herhangi bir şey olmasa bile olayın sürekli akla gelmesi ve tekrar yaşıyormuş gibi rahatsızlık hissedilmesidir. Bunun yanı sıra uyku problemleri; konsantrasyon bozuklukları; dikkat dağınıklıkları; ani öfke patlamaları; ufak seslerde irkilme; travmayı hatırlatan kişilerden; olaylardan ya da aktivitelerden uzak durmak.
Travma sonrası stres bozukluğunda (TSSB) psikolojik destek son derece önem taşır. Bu konuda TSSB olan kişiye yaklaşımınız kısaca bu maddelerde yer almaktadır.
-İçten; samimi bir destek bu noktada son derece önemlidir.
-Kişi olayın yaşandığı ilk günlerde yalnız bırakılmamalıdır.
-Travma yaşayan kişi güvenli bir ortamda olduğundan emin olmalıdır.
-Hem bedensel hem ruhsal sağlığı için destek almalıdır. Bu kişinin ilk anlardan başlayarak psikolojik destek alması sağlanmalı.
- Yakınlarının da kişiyi takip etmesi çok önemli bir noktadır.