Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Ruh Sağlığı Çalışanları Kimlerdir?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:08    Güncellendi: 18.02.2025 20:08

Psikoloji Nedir?

Psikoloji; insan davranışlarını; ruhsal ve zihinsel süreçleri inceleyen bilim dalıdır. Psikoloji biliminin her biri lisans sonrası ayrı ayrı uzmanlık gerektiren pek çok alt dalı bulunur. Bunlar; Klinik Psikoloji; Gelişim Psikolojisi; Sosyal Psikoloji; Adli Psikoloji; Deneysel Psikoloji; Bilişsel Psikoloji; Nöro Psikoloji ve Endüstri ve Örgüt Psikolojisi

Psikolog Kimdir?

Üniversitelerin Fen Edebiyat Fakültesinde 4 yıllık Psikoloji bölümünü bitirmiş kişilere psikolog denir. Almış olduğu eğitim doğrultusunda insan zihninin ve davranışlarının birbirleriyle ve çevreyle nasıl etkileşimde bulunduğunu gözlemleyerek; ölçerek; yorumlayama yoluyla inceleyen profesyonellerdir.

Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen Kimdir?

Üniversitelerin Eğitim Fakültelerinde bulunan Psikolojik Danışma ve Rehberlik(PDR) Bölümünden mezun kişilere denir. Psikoloji bölümü ile kesişen birçok dersi bulunmaktadır. Daha çok gündelik hayat problemleri ve eğitim psikolojisi üzerine uzmandırlar. Her okulun rehberlik servislerinde yararlanabileceğiniz Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen Bulunmaktadır

Klinik Psikolog Kimdir?

Üniversitelerin psikoloji ve pdr bölümü mezunları lisans eğitimini tamamladıktan sonra Klinik Psikoloji yüksek lisans veya doktorası yapan kimseler Klinik Psikolog ünvanını alırlar.

Klinik psikologlar; nesnel ölçüm araçları ile beraber gözlem ve görüşme teknikleri kullanarak psikoterapi yöntemleri ile sorunlara müdahale eder.

Psikoterapi Nedir?

Psikoterapi ;eğitilmiş ve nesnel bir profesyonel tarafından uygulanan; psikolojik; davranışsal ve duygusal problemleri tedavi etmenin sanatı ve bilimidir (Cullari; 1998)

Psikoterapi; duygusal ve zihinsel bozuklukları; iletişimin çatışmalarını ve problemlerinin içyüzünü konuşmayı; rahatsızlık belirtilerinden kurtarma hedefiyle sosyal ve çalışma hayatının fonksiyonlarını geliştirmeyi sağlayan davranışsal değişiklikleri; kişilik gelişimini cesaretlendirmek üzere tasaranmış psikolojik teknikler kullanılarak yapılan tedavidir. (from.Answer.com; Health; 2007).

Psikoterapi; sonuçlarının önceden kestirilemediği tam ve açık olarak belirli olmayan problemlere uygulanan tanımlanmamış bir tekniktir. Bu tekniği öğrenmek için çok titiz bir eğitim alınması tavsiye edilir. (Raimy; 1950).

Psikoterapist Kimdir?

Psikoterapi eğitimini tamamlamış Psikolog; Psikolojik Danışman; Psikiyatrist ve Klinik Psikoloğa psikoterapist denir. Psikoterapistler aldıkları eğitim ve yakın oldukları ekol doğrultusunda hastaya tanısal değerlendirme yaptıktan sonra uygun yönde sağaltım(tedavi) sunarlar.

Psikiyatrist Kimdir?

Tıp fakültesi eğitimini tamamladıktan sonra psikiyatri alanında ihtisasını tamamlayan hekimlerdir. Hastalıkların tanımlamasını (birincil tanı; eş tanı; ayırıcı tanı) yaparak gerekli tedavi planını yaparlar. Psikiyatristler ilaç yazabilir; gerekli laboratuvar testlerini talep edip MR; EEG gibi beyin inceleme cihazlarını psikiyatrik bozuklukların tedavisinde kullanabilir


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.