Tuvalet eğitimi konusunda anne ve babaların yapıcı tutumlarından önce çocuğun ileriki yaşamını da zorlaştıracak;kişilik yapısını etkileyecek;birtakım davranış bozukluklarına sebep olabilecek bir davranıştan söz etmek gerekir ; “zorlama”. Ebeveynler zaman zaman bir an önce bu alışkanlığı çocuklarına kazandırmak için aceleci bir tutum sergileyebilir;çocuğu henüz hazır olmadığı bir duruma itebilir.Oysaki bu faaliyet için yeterli düzeyde kas kontrolü gerektiğinden zorlamaya gitmek anlamsızdır.Aksi takdirde çocuk; ciddi bir stres yaşar;inatlaşır ve duygusal bir yük hisseder. Tuvalet eğitimi konusunda endişelenmemek gerekir.Çocuğa sabırla;zorlamadan;şefkatle yaklaşıldığında tuvalet eğitimi sorun olmaktan çıkacaktır.Tuvalet eğitimine başlamadan önce dikkat edilmesi gereken bazı faktörler vardır.
Uygun yaş
Tuvalet eğitimi 18-24 yaş arasında başlamaktadır ancak bazı çocuklar 18 ayda buna hazırken bazıları 25inci aya kadar sarkan bir süreç yaşayabilirler. Çocuğunuz çişini gün boyunca;defalarca az az yapmak yerine birkaç kere ancak yeterli miktarda yapabiliyor mu? Genellikle birkaç saat boyunca bezi kuru kalabiliyor mu? Tuvalete gitme ihtiyacını yüzüyle;mimikleriyle veya duruşuyla belli ediyor mu? sorularının cevapları size çocuğunuzun hazır olup olmadığını gösterecektir.
Bedensel Hazırlık
El ve parmak koordinasyonu yeterince gelişmiş çocuklar tuvalet eğitimine uygundur. Nesneleri kavrayabiliyorsa;bir şeyleri takıp çıkartabiliyorsa el ve parmak koordinasyonu gelişmiştir.
3. Zihinsel Gelişim
Zihinsel olarak çocuğun ebeveyninin isteklerini anlaması;cevaplandırması ve davranışsal tepkiler verebilmesi gerekir. Bunun için belirli kriterler göz önünde bulundurulabilir ; Yüzündeki organları gösterebiliyor mu; belirli bir yere kendi gidebiliyor mu;basit işleri taklit edebiliyor mu;istediğiniz belirli bir oyuncağı getirebiliyor mu;bir objeyi başka bir yere yerleştirmesini istediğinizde yerleştiriyor mu? Çocuğunuz bunları yapabiliyorsa zihinsel olarak da hazırdır.
Çocuğumun Hazır Olduğunu Düşünüyorum;Şimdi Ne Yapmalıyım?
-Hiçbir zaman çocuğu zorlamayın;inatlaşmaya girmeyin;güç savaşına dönüştürmeyin.
-Her yemekten sonra birkaç dakika çocuğunuzu tuvalete oturtabilirsiniz.
-El;yüz ve beden hareketlerini iyi takip edip;ihtiyacı olduğunu anladığınızda tuvalete götürebilirsiniz.
-Oyun oynarken tuvalet temasını kullanabilirsiniz ( tuvaleti gelen bir bebeği oynayıp;annenizden sizi tuvalete götürmesini isteyebilirsiniz.)