Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Etkili İletişim Nedir?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:08    Güncellendi: 18.02.2025 20:08

Etkili İletişim Nedir?

“İnsanlar konuşa konuş anlaşırlar” atasözümüz kişiler arası iletişimin önemini vurgular. İletişim; karşımızdaki kişilerle çok yönlü bir mesaj alışverişidir. Bu mesajlar sözlü olabileceği gibi; sözel olmayan biçimlerde de karşımızdakilere iletilebilir. Mesajlarımızı karşımızdakilere iletirken mimiklerimiz; jestlerimiz; diğer bir deyişle; vücut dilimiz; iletişimimizin çok önemli bir boyutunu oluşturmaktadır.

Araştırmalar verilmek istenen mesajın % 65’inin sözel olmayan yollarla( beden dili; mimikler vb.);% 35’inin ise sözel biçimde iletildiğini göstermektedir.

Etkili İletişim İçin Neler Gereklidir?

Etkili İletişimin İçin;

1- Saygı Duymak: Karşımızdaki kişilere saygı duymak onların varlığını kabul etmek; önemli ve değerli olduklarını hissettirmek; olduğu gibi benimsemek anlamını taşır.

2- Doğal Davranabilmek: Abartıdan uzak; olduğu gibi davranmaktır.

3-Empati:İletişimin belki de en önemli öğesidir. Bir anlamda; dış dünyayı karşımızdaki kişinin penceresinden görmeye çalışmaktır. Kurulan bu duygu ortaklığı; iletişimi güçlü kılar.

4-Etkin Dinleme: İyi bir dinleyici; iletişim kurduğu kişinin yalnız söylediklerini değil; yüzü; eli; kolu ve bedeniyle yaptıklarını da dikkat eder; çünkü yüz ifadeleri; el ve kol hareketleri; bedenin duruş tarzı; sesin tonu gibi sessiz mesajlar kullanarak da; iletişim kurulur. Etkin dinleme dinleyenin; anlatılanı yalnız duyduğunu değil; aynı zamanda doğru olarak anladığını da gösterir. Bu yüzden bu yöntem en sağlıklı iletişim yöntemi olarak kabul edilmektedir

İletişim sadece konuşmak değildir. İletişim aynı zamanda;

  • Neyi;
  • Ne zaman;
  • Nerede;
  • Nasıl; söyleyeceğini bilmek;
  • Olayları basite indirgeyerek sunabilmek;
  • Akıcı bir dille ve karşınızdaki kişiyle göz kontağı kurarak konuşabilmek;
  • Dikkati yoğunlaştırabilmek ve karşınızdaki kişinin verilen mesajı anlayıp anlamadığını kontrol edebilmektir.

Etkili iletişimin temelinde bireyin kendisini tanıması; kendi değerlerinin ve tutumlarının farkında olması ve kendine güven yatar. İyi bir iletişimci ipuçlarını anında görür (jestler; mimikler; beden duruşu) ve onları gerçekçi olarak değerlendirir. Etkili iletişim için etkin dinleme; tepki verme; olumlu yaklaşım ve ben dili kavramları önem taşımaktadır.



Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.